Archiwum
Aktualności
Hotel z Pomysłem
Akademia Hotelarza
Konferencje
HT - Hotel Trends Poland&CEE
HIT - Hotel Investment Trends Poland&CEE
Reklama
Kontakt
PL
|
EN
Numer: ZARZĄDZANIE I MARKETING
ZARZĄDZANIE I MARKETING
Zakupy grupowe – tak czy nie?
Zarzuć sieci w sieci – Internet w hotelu
Znaleść inwestora
Na efekty pracują najlepsi
Wirtualna wycieczka
Marketing dotyku na usługach hotelarstwa
Jaka stawka VAT dla pakietów hotelowych?
Pieniądze są w banku
Pakiety na kryzys
Strawa dla ciała i duszy
Pieniądze motywują najskuteczniej
Jak pachnie hotel
Zatrudniamy personel
Wiedza na temat wyników
Refinansowanie kredytu inwestycyjnego
Kto zapłaci za świąteczne podarunki?
Miłość ci wszystko wybaczy – czyli PR w budowaniu lojalnych społeczności
Potrzeby szkoleniowe personelu
Hotelowe sposoby na niepogodę
Starsi ludzie w hotelu
Najlepiej osobiście.Zarządzanie hotelowym projektem inwestycyjnym – cz. V
Czym jest % brutto?Miary efektywności operacyjnej w hotelu – rachunkowość zarządcza, cz. VII
Gastronomia hotelowa a VAT
Z ust do ust
Przyciąga marka i nowy hotel
Hotel powinien zarabiać
Prosimy na pokoje czyli jak dobrze się pokazać w mediach
Duży ruch to nie wszystko żeby gość nas polecał
Zarządzanie jest sztuką
Umowa franczyzowa: Dawid z Goliatem czy jednak Syzyf?
Gastronomia hotelowa: wyżywienie a dostawa posiłków
Zło konieczne – praktykant w hotelu
Daj się zauważyć
Jak dobrze istnieć w internecie
Ile kosztuje concierge
Tam gdzie są ludzie, rodzą się konflikty
Siła tkwi w sieci
VAT i PCC – kolejne możliwości optymalizacji
Zadbaj o swój wizerunek. Public relations hotelu – cz. II
Analiza pomoże wybrać drogę. Jak analizować wyniki operacyjne hotelu? – rachunkowość zarządcza, cz. XIV
Prognozowanie. Jak analizować wyniki operacyjne hotelu? – rachunkowość zarządcza, cz. XV
Zostawić sobie zarządzanie
W poszukiwaniu sukcesu
Mierzenie udziału w rynku
Jeżeli nie ma cię w internecie – to znaczy, że nie istniejesz
Przełożeni o swoich podwładnych i współpracownikach
Internetowa brama Europy
Wydzierżawić można wszystko
Największe targi dla hotelarzy
Procedura kredytowa w banku
Odsetki jako koszt podatkowy
Dobre zdjęcia to reklama za darmo
Budżet marketingu. Nie planujcie wydatków, planujcie zadania
Sposoby na nieuczciwego gościa
Trzy oblicza popytu
Hotelarski Social Media Marketing
Marketing 3.0 w hotelarstwie
Targi na sprzedaż
Słowo o lojalności
Warto zainwestować w przyszłość
Dobre zdjęcia zarobią dobre pieniądze
Teraz Marka!
Patronujemy imprezom branżowym
Z czym do banku po kredyt inwestycyjny
VAT a pośrednictwo w rezerwacji hoteli
Efektywność stron hotelowych
Jak oszczędzić na energii?
5 cech głównych dobrego dyrektora
Profil wrażliwości hotelu- Jak analizować wyniki operacyjne hotelu?
News czy letter?
Zrozumieć banki.Finansowanie inwestycji w hotelarstwie – cz. IV
Szklane oko w trosce o gości
Zadać sobie odpowiednie pytania
Finanse nie tylko dla doświadczonych
Polacy to dobrzy hotelarze
Opodatkowanie dotacji inwestycyjnych
O sprzedaży usług hotelarskich czyli jak zadbać o optymalne obłożenie w hotelu
Inwestycje za pieniądze z Unii
Kwalifikacje hotelowej kadry
Siedmiu do jednego
Jak przedstawić ofertę hotelu w internecie
Pracownicy to nasz skarb. A co z outsourcingiem?
Leasing obiektu noclegowego
Więcej portali niż rezerwacji?
Bez polskiego pośrednika
Jak przygotować plan ekonomiczno-finansowy
O potrzebie animacji czasu wolnego
Pieniądze na „Ścianę Wschodnią”
Podatki? Czy można im zaradzić?
Zastosowanie yield management w gastronomii
Dofinansowanie unijne Polski zachodniej
Niech doradzają, byle mądrze
Mówimy o „rynku” wartości
Jak stworzyć efektywny zespół
Pieniądze na systemy informatyczne dla hotelarzy
Optymalizacja podatkowa sposobem na kryzys
Większe koszty
Franczyza, zarządzanie, operator, a może samodzielne
Yield Management w gastronomii
Po sezonie w Krakowie – Zachęcić gości w okresie małego ruchu turystycznego
Zaprezentuj się
Wskaźniki operacyjne
VAT w gastronomii hotelowej
Jak przygotować dobry biznesplan
Style kierowania zespołami ludzkimi
Związki partnerskie – franczyza
Darmowa kampania w wyszukiwarkach dla 20 hoteli!
Przygotowanie planu marketingowego
Nie zapominajmy o zapleczu
Zarządzanie jako kreowanie wartości nieruchomości
Czekamy na nową ustawę
Efektywność inwestycji raz jeszcze
Jak zabezpieczyć ryzyko podatkowe? Interpretacją
Gastronomia i administracja
Smakowity RevPASH
Wrocław liczy na hossę
Analiza efektywności stron internetowych
Zdjęcia sprzedają obiekt
Mój hotel świadczy o mnie tak samo, jak jego personel
Jeśli lokata, to na krótko
Rachunkowość a kierowanie hotelem
Współpraca z hotelami z perspektywy organizatora
Człowiek orkiestra, czyli zarządca
Wystrój wnętrz w hotelu i jego marketingowa rola
Inwestycje hotelowe z funduszy Unii Europejskiej
Czas planowania, czyli refleksje nad procesem
O zaletach leasingu
Dobry Partner – to jest to
Koszty zaniechanych inwestycji
Samodzielnie czy z generalnym wykonawcą
Oszczędność i lepsza płynność finansowa
O różnych typach gości
Wyceniamy hotel jeszcze raz
Panna Marlenka o nas nie powie
Podziel się pokojem
Szybko i dobrze
Liczymy na wynik Jak analizować wyniki operacyjne hotelu? – rachunkowość zarządcza, cz. XII
Wsparcie dla działu sprzedaży: Cele muszą być realne
Reprezentacja a reklama
Struktura hotelu, cz. 1
Linki sponsorowane – szybki sposób na wzrost obłożenia
Co z tą franczyzą? Finansowanie inwestycji w hotelarstwie – cz. V
Szukamy personelu do pięciu gwiazdek
Concierge i otoczenie hotelu
Gotówka zamiast należności
Polowanie na zagraniczniaka
W życiu trzeba mieć szczęście. Finansowanie inwestycji w hotelarstwie – cz. VI
Zadbaj o swój wizerunek. Public relations hotelu – cz. I
Pułapki oceny efektywności
Rower a przewaga marketingowa
Znaleźć inwestora. Hotelowy projekt inwestycyjny – cz. III
Zmiany wyników hotelu w zależności od zmiany parametrów. Jak analizować wyniki operacyjne hotelu? – rachunkowość zarządcza, cz. XIII
Rentowność w sektorze usług
Hotelarz a media
Dolce vita w spa
Stały klient jako cenna lokata
Raporty i anzalizy. Jak analizować wyniki operacyjne hotelu? – rachunkowość zarządcza, cz. III
Plastik dla hotelarza
Podstawowe wskaźniki operacyjne – rachunkowość zarządcza, cz. IV
Razem czy osobno? Brak jedności środowiska osłabia całą branżę
Wrażliwość na zmianę czynników. Jak analizować wyniki operacyjne hotelu? – rachunkowość zarządcza, cz. X
Doradzać każdy może? Zarządzanie hotelem
Budżet marketingu (2)
Las Vegas w średniej skali. Refleksja na temat tureckich inwestycji
Leasing a VAT
Jak ocenić potencjał rynku?
Hotel na targach
Runda golfa w…hotelu
Zasady wynagradzania – bez prowizji nie ma sprzedaży
Podatki od szkolenia
Hotele przenoszą pieniądze
Wybieramy biuro projektowe
Dotacja na doradcę
Kwalifikacje hotelowej kadry kierowniczej
Siła na brzęczące bestie
Zanim hotel otworzy swoje podwoje (cz. 2)
Pozycjonowanie – najtańsza forma reklamy hotelu
Po kapitał nie tylko do banku
Hotel za 100 tys. puszek coli
Konferencja Finansowanie inwestycji w hotelarstwie
Bankowe widzimisię. Finansowanie inwestycji w hotelarstwie – cz. III
Rola recepcji w sprzedaży
Planujemy ekspansję w Polsce
Między kredytem a leasingiem
Należy dopasowywać pomysły do potrzeb
Hotelarz płaci za gastronomię
Jak ocenić, czy warto zbudować hotel
Pomyślmy o rozwiązaniach alternatywnych
Szósta doba gratis
Zanim zbudujemy program
Na Cypr po pracę i wiedzę
Furtka do doświadczenia
Hotelowa promocja mix Promocja sprzedaży usług hotelarskich – cz. II
Stopa Ostatni Mohikanin zawodu
Dając darowiznę też musisz zapłacić VAT
Co to jest remont, a co ulepszenie
Pieniądze dla małych hoteli i pensjonatów
Jakie będzie hotelarzy kształcenie, takie będą…
Recepcjonista też sprzedaje
Wkrótce lokale bez dymka
VAT skoczy na gastronomię
Spoglądajmy na konkurencję
Recepcja funkcjonalna i wygodna
Wejście w strefę gościnności
Jak znaleźć dobry bank? – Finansowanie inwestycji w hotelarstwie – cz. II
Jak zbudować dział handlowy
Dotacje z perspektywy VAT-u
10 rad jak przyciągnąć i utrzymać klienta?
Ten sam pokój, różna cena
Od pomysłu do realizacji. Hotelowy projekt inwestycyjny – cz. II
Czy zarządzać każdy może… czyli o potrzebie certyfikacji menedżerów hotelarstwa
Jak zmierzyć udział w rynku?
Płacimy za TV w szarej strefie
Programowanie – standard i lokalizacja
RevPAR,GOPPAR, % brutto – Łamigłówki i zadania
Prognoza zamiast wróżenia z fusów
Nowa religia marketingowa: media społecznościowe
Pismo protestacyjne
Na przekór fali. Polski rynek inwestycji hotelowych
Zanim hotel otworzy swoje podwoje
Własny hotel obca marka
Wyróżniać się nie tylko wirtualnie
Zielone hotele to dobry interes
DNA marki obiektu hotelowego
Jak wciągnąć fanów
Damy radę!
Struktury podatkowe hotelowych inwestycji
Franczyzę czas zacząć
Efekty & koszty
A może zagraniczne spółki holdingowe?
Praktykanci – zło konieczne czy niewykorzystany potencjał?
Prawa autorskie – sposób na optymalizację kosztów zatrudnienia
Kredyt podatkowy dla hotelarzy rozpoczynających działalność
Wstęp do rachunkowości
Jak się chronić przed zatruciem gościa? Ubezpieczeniem
Kształcenie kadry dla sektora HORECA
Między teorią a praktyką
Jakie będzie hotelarzy kształcenie, takie będą…
Głos praktykanta
Ulga na zakup nowych technologii w hotelarstwie i gastronomii
Jak badać zadowolenie gości?
Struktura hotelu a układ sprawozdania
Opodatkowanie pozapłacowych świadczeń pracowniczych
RACHUNKOWOŚĆ WEDŁUG USALI: Departament Pokoje
Hotel a podatek od nieruchomości
Skuteczna rekrutacja
Hosting – gościnność internetu
Departament: GASTRONOMIA – F&B
Zrównoważona Karta Wyników – narzędzie do zarządzania hotelem
Opodatkowanie kadry zarządzającej
Wiele pomysłów na blog i newsletter
Jak promować – swój hotel w sieci?
Hotele odpowiadają na pytania e-mailowe
Możliwości – są tak wielkie
Cena – jak ją skalkulować?
Cztery perspektywy
Koszty Niepodzielone i Koszty Stałe
Opodatkowanie umowy zlecenia
Czym jest jakość w hotelowym SPA?
5 mitów o animacji w hotelu
Dofinansowanie unijne dla hotelarzy – ostatnia szansa
Jak ocenić sprawność operacyjną hotelu?
Nowa szansa podatkowa na wyjście z biznesu
Recepta na obniżenie kosztów: motywacja!
3 filary dobrego wywiadu rekrutacyjnego
Praktyka na pięć gwiazdek
Adaptacja pracowników
Mały klucz poważny problem, czyli o zasadzie ograniczonego zaufania, przyzwyczajeniu i audycie operacyjnym
Budżetowanie w hotelu przed i po EURO
EFEKTYWNOŚĆ pracy w hotelu cz.I
EFEKTYWNOŚĆ PRACY W HOTELU cz. 2 Żeby praca była przyjemnością
Analiza pozycji rynkowej
Tuning w stylu Google
Employer branding w hotelarstwie – luksus czy konieczność?
Benchmarking – metoda zarządzania hotelem
Przezorny hotelarz zawsze ubezpieczony
EMPLOYER BRANDING – Rekrutacja w hotelu z wizerunkiem w tle
Kluczowe Wskaźniki Wydajności
Zwalniać z klasą
Kilka pytań o ubezpieczenie
AdWords – jeszcze więcej możliwości
Komunikacja – narzędzie pracy
Feedback, czyli jak dobrze przekazać informację
Hotel zrównoważony
Prognozowanie – zarządzanie przyszłością hotelu
Potencjał (ustnych) referencji
Interim management – do zadań specjalnych
CIT i VAT w 2013 roku – wybrane zmiany
XIII przykazań na trudny rok 2013
Kompetencje w hotelu, czyli jak skuteczniej zarządzać
Resident Manager – kto to?
FRANCZYZA – sposób na rozwój
Za co odpowiada hotelarz
Dotacja na informatyzację
Sprzedawca zawód poszukiwany
Kamerdyner usługa elitarna
Reklama bannerowa – nowe możliwości WWW
Rola systemu ocen w polityce personalnej hotelu
Prawdy i mity o franczyzie W HOTELARSTWIE
Szef kuchni wirtuoz czy rzemieślnik?
Franczyza z licencją na sukces
Silna marka hotelu
Jak budować lojalność wśród pracowników hotelu?
Prawne aspekty franczyzy hotelowej
Aaaaaby sprzedać hotel… trzeba go najpierw wycenić
Osłona podatkowa w leasingu – czyli efekt tarczy podatkowej na przykładach
PPP szansą dla hotelarzy
Sukcesja – zasady przygotowywania następców
Jak wybrać franczyzodawcę?
Lektura obowiązkowa – umowa leasingowa
Tożsamość marki, cz. 2
Odtwarzanie muzyki w hotelu – kiedy można nie płacić
Ustalanie cen w hotelarstwie
TOŻSA MOŚĆ MAR KI, cz. 3 – Strategia marki hotelowej
Franczyza a poziom sprzedaży
Marka która dotrzymuje obietnicy
Jak stworzyć dobry budżet dla małego hotelu
TripConnect a Google – rywalizacja trwa
Negocjowanie umów leasingowych, cz. 2
Franczyza koszty i opłaty
Jak zrobić wartościowy audyt hotelu
Tożsamość marki – przywiązuj do marki zachwycając obsługą
RACHUNKOWOŚĆ WEDŁUG USALI – Przychody, koszty, zyski
Komunikuj się albo zgiń
Koszty działania hotelu: bezpośrednie, niepodzielne i stałe
Kategoria hotelu a standardy marki
Segmentacja grup – ważny czynnik zarządzania przychodami
Jak pozyskać wykwalifikowany personel?
Rachunkowość według USALI cz. IV – test na rentowność gastronomii w hotelu
Dlaczego przedsiębiorcy wybierają franczyzę?
Inwestuj w opinie czyli jak zarządzać reputacją
Zarządzanie hotelem niezależnym – wielofunkcyjność, outsourcing, płaskie struktury
Kapitał intelektualny w zarządzaniu gościnnością
Marka przyciąga markę
Rok realnych innowacji – personalizacja i automatyzacja
Rachunkowość według USALI – Struktura kosztów
Uruchomienie hotelu i zarządzanie we wstępnej fazie funkcjonowania, cz. 2
CSR to nie działalność charytatywna
Nowa edycja USALI
5 sposobów na poprawę obsługi klienta przez front desk
XI WERSJA USALI Jak analizować koszty osobowe
Jakość pomaga w sprzedaży i buduje zaufanie klienta
Pożar w hotelu
Wyszkolić na stałe
Czy można kogoś zwolnić i usłyszeć „dziękuję”?
Ubezpieczenie element świadomego zarządzania ryzykiem
Jak funkcjonalnie zaprojektować hotel rodzinny
Otworzyć hotel bez wpadek
Na czym polega dobra współpraca z agencją HR?
Pracownicy generacji Y
Jak zarządzać ludźmi, żeby osiągać wyznaczone cele
Model STAR(R) w rekrutacji
Standardy HR w ramach współpracy franczyzowej
Zaniedbana służba pięter
Hotel to już za mało
Dobra komunikacja to podstawa w zarządzaniu sytuacją kryzysową
Nocleg ze śniadaniem – jak opodatkować dietę pracownika z tytułu podróży służbowej
Jak odpowiadać na negatywne opinie w internecie?
Kierownik liniowy najsłabsze ogniwo struktury
Feedback czyli jak poprawić efektywność pracy i zmotywować pracownika
CIT 2015 zmiany istotne z punktu widzenia hotelarza
Gościnność usługowa i coaching w hotelarstwie – zawsze razem czyli nowoczesne narzędzia i techniki zintegrowanego zarządzania jakością podnoszące sprzedaż usług hotelowych
Motywowanie recepcjonistów
Rola event managera
Straty ze sprzedaży przedawnionych wierzytelności kosztem podatkowym?
Mentoring – sposób na lepszą kadrę
Pożar w hotelu – jak zapobiegać i co robić, gdy sytuacja staje się niebezpieczna?
Kompleksowa usługa hotelowa i gastronomiczna czy odrębne świadczenia?
Zrozumieć proces rezerwacji: o synergii działań reklamowych
Wykorzystać potencjał recepcjonistów – czyli o poświęcaniu czasu pracy na pracę
Hotel ratuje życie – czyli o ratownictwie medycznym w obiektach hotelarskich
Inwestycja w markę ekonomiczną
Pożyczka partycypacyjna jako źródło finansowania inwestycji hotelowej
Benchmarking konferencyjny – sposób na podniesienie wyników sprzedaży
Komunikacja w ramach recepcji – czynnik determinujący sprawność funkcjonowania hotelu
Coraz większe wyzwania kadrowe cz.2
Obowiązki hotelarza w zakresie przetwarzania danych osobowych
Amortyzacja częściowo oddanego do użytkowania budynku hotelowego w kosztach podatkowych
Ładne okno to nie tylko tkanina
Events Calendar – narzędzie dla sprzedawców i revenue managerów
Rekrutacja z perspektywy kandydata
Definicja pierwszego zasiedlenia w świetle najnowszego orzecznictwa NSA
8P podstawy marketingu hotelu
Marka najważniejszy wyróżnik hotelu
Wygraj dzięki silnej marce
Prospecting i zarządzanie bazą klientów
Rozliczenie opłat eksploatacyjnych a moment rozpoznania przychodu
Śniadanie w hotelu
Jak zdobyć grupę czyli krótki poradnik sprzedawcy
Postawa concierge pożądana cecha każdego pracownika hotelu
Regulamin hotelu po co jest i jak go stworzyć
Mało unijnych funduszy
Opłaty za wcześniejsze rozwiązanie umów a koszt podatkowy
Jak odpalić biznes hotelowy w internecie sześć kroków
Algorytmy postępowania w trudnych sytuacjach z gośćmi
Gdzie być, a gdzie nie być
Brak wynagrodzenia członka zarządu a nieodpłatne świadczenie dla spółki
Pre-opening efektywne otwarcie hotelu
Ilu pracowników potrzeba w hotelu? Organizacja systemu pracy a struktura zatrudnienia
Firmowe prezenty świąteczne jakie, komu, za ile?
Karta hotelowej restauracji
Perfekcyjny pokój – czego naprawdę oczekują goście od housekeepingu
Regulamin pozwala potwierdzić tożsamość
Umowa ubezpieczenia dla hotelarza – na co zwracać uwagę
Konsekwencje podatkowe konwersji wierzytelności na kapitał
Myślenie i Działanie Systemowe w hotelarstwie
Zrozum klienta swego
Umowa ubezpieczenia dla hotelarza
Nowe obciążenie podatkowe nośników reklamy
Jak stworzyć system oceny okresowej w hotelu niezależnym
OTA vs. wholesaler
Dlaczego warto mieć nieruchomość w portfelu
Umowa ubezpieczenia dla hotelarza
CIT w 2016 roku – wybrane zmiany istotne z punktu widzenia hotelarza
Zagrożenie czy okazja?
Strona internetowa a sprzedaż spotkań
Model OC hotelarza i umowa OC dla hotelarza
Potrącenie wzajemnych wierzytelności a prawo do otrzymania zwrotu VAT w 25 dni
Sprzedaż gastronomii na odległość
Project Management kultura zarządzania projektami w hotelarstwie
Kreatywność w branży spotkań
Stawka VAT na wybrane produkty spożywcze
Zarządzanie diabeł tkwi w szczegółach
TIME MANAGEMENT czyli jak zarządzać czasem w hotelu
Dbaj o pracownika swego
Opodatkowanie podatkiem od nieruchomości budowli niewyodrębnionych z budynku hotelowego
Kwiecień 1996
Sprzedaż i marketing czynniki decydujące o pozycji hotelu na rynku
Systemy i programy motywacyjne w hotelarstwie
Hotelarstwo aktywne czy reaktywne?
Stawka VAT od sprzedaży apartamentów w condohotelach
Zadowolenie klienta a koszty operacyjne – jak znaleźć złoty środek?
Niski i wysoki popyt, czyli kilka anegdot o sprzedaży
Zarządzanie konfliktem w zespole (hotelarskim i nie tylko)
Podatek od nieruchomości dla współwłaścicieli hoteli
Koncept hotelu i strategia marketingowa
Wyzwania operacyjne na przykładzie, czyli jak uniknąć błędów przed otwarciem hotelu
Jak rozumieć pojęcie transakcji pomiędzy podmiotami powiązanymi
Zarządzanie ofertą, budowanie obłożenia
Jak skutecznie zarządzać aktywami?
Jak sprzedawać – dystrybucja własna czy obca?
Pierwsze zasiedlenie a ulepszenie nieruchomości inwestycyjnych
Śniadanie w hotelu dobre dla gości i dla właścicieli
Polityka cenowa w różnych kanałach komunikacji
Współpraca hotelarzy z convention bureau
Czy spłacone odsetki naliczone przed datą aportu inwestycji są kosztem?
Mierzyć, czy nie mierzyć?
NSA potwierdza: odsprzedaż usług hotelowych (bez usług dodatkowych) może być opodatkowana w procedurze VAT marża
SaaS, Virtual Reality, wearables czyli jak technologia wpływa na kontakt klienta z hotelem
Październik 1973
Bezpieczne nabycie nieruchomości pod hotel
Sztuka budowy hotelu w centrum miasta
Budowanie lojalności klientów
Wyznaczanie celów dla zespołów sprzedażowych
Zmiana zasad przetwarzania danych osobowych przez hotele – już teraz warto się przystosować
Zastosowanie preferencyjnej stawki PON do obiektów hotelowych wykorzystywanych w działalności leczniczej
Ustalanie wartości początkowej środków trwałych w działalności hotelowej
Minimalizacja ryzyk w procesie nabycia obiektów hotelarskich (Część 1)
Personel, który buduje lojalność klientów
4 podstawowe pytania przed rozpoczęciem inwestycji
Jak dobrać wyposażenie – kompromis między ceną i jakością
Kto tak naprawdę sprzedaje?
Minimalizacja ryzyka w procesie nabycia obiektów hotelarskich (część 2)
Zmiany w CIT od 2017 – kwestie istotne dla branży hotelowej
Hotel przyjazny środowisku Gospodarka w obiegu zamkniętym znajduje zastosowanie w hotelarstwie
HOTEL – INWESTYCJA: Wybór marki i operatora
Zarządzanie cash flow i bieżące finansowanie działalności
Dzierżawa i najem nieruchomości na działalność hotelarską
Zmiany w VAT od 2017 roku przywrócenie sankcji VAT i inne zmiany
Zmotywować pracownika – mity i fakty, czyli jak uchronić się przed błędami niedoświadczonego menedżera
Pracownik wyrządził gościowi szkodę, czyli jak kształtuje się odpowiedzialność i czego możesz dochodzić od pracownika
Czym się różni rejestr zabytków od ewidencji zabytków
Korekta VAT od inwestycji w obcym środku trwałym
Lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja – ale jaka? Wybór i kupno działki pod inwestycję hotelową
Proces budowy hotelu, czyli ile czasu i pieniędzy przeznaczyć na poszczególne etapy inwestycji hotelowej
Zarządzanie ludźmi, rozwój kompetencji, szkolenia, coaching
Jak skutecznie ochronić znak towarowy?
Przepisy bhp a pracownicy na umowach cywilnoprawnych
Mechanizm odwrotnego obciążenia przy usługach budowlanych
Gdy likwiduje się spółkę zależną
Edutainment – wydarzenie czerpiące ze świata eventów i szkoleń
Różne wynagrodzenia na tym samym stanowisku w hotelu
Bezpodstawne posługiwanie się nazwą „hotel” – konsekwencje prawne
Outsourcing kompetencji i consulting – kiedy i jak z tego korzystać?
Pre-opening hotelu – problemy i błędy
Jak nie popełniać błędów przy inwestycjach hotelowych
Odliczenie VAT od usługi organizacji kampanii marketingowej
Nagrody i kary w hotelu – Co wolno pracodawcy i o czym nie można zapominać
Obowiązki hotelu jako pracodawcy
Monitoring wizyjny to zbiór danych osobowych – co wynika z tego dla hotelu?
Pre-opening, soft opening, grand opening
Wady wyposażenia hotelu – fizyczne i prawne
Polityka antymobbingowa w hotelu
Wprowadzenie do Google Analytics
Nowe obowiązki informacyjne hoteli w świetle RODO
Rewolucja w przepisach. Hotelarzu, przygotuj się do RODO
Kategoryzacja obiektu hotelarskiego w świetle obowiązujących przepisów prawa
Zakaz konkurencji, czyli jak zabezpieczyć tajemnice hotelu
Wymogi prawne dotyczące prowadzenia basenu w hotelu
Przewodnik po hotelowych trendach
Śniadanie w hotelu – jak je zorganizować, żeby i gość, i hotel byli zadowoleni
Śniadanie – Dobór produktów, prezentacja, opis
Kawa śniadaniowa w hotelach
Analiza ryzyka – nowy wymóg RODO
ANATOMIA GOOGLE ANALYTICS – Kanały ruchu na stronie hotelu
Szacowanie ryzyka nowy wymóg RODO
Hotel przyjazny osobom niepełnosprawnym
Analiza efektywności kampanii Google Adwords
Jaki wpływ na wynik sprzedaży ma silna marka hotelu
Persona czyli idealny użytkownik hotelowej strony
Hotel jako wynajmujący – jak zarabiać na najmie powierzchni cz. 1
Analiza danych – trzy kroki do zwiększenia zysku hotelu
Realizacja eventu gastronomicznego w hotelu
Jak przygotować strategię marketingową online otwierając hotel
Prawo do prywatności gościa hotelowego
RODO a powierzenie procesów przetwarzania danych osobowych w hotelu firmom zewnętrznym
ANATOMIA GOOGLE ANALYTICS – Zaawansowana segmentacja użytkowników
Jak w praktyce wykorzystać trendy marketingu online 2018
5 sposobów na obniżenie kosztów reklamy na Facebooku
CRM – must have hotelu
Programy lojalnościowe w hotelach
RODO – czy trzeba będzie usunąć dotychczasowe dane gości
Bezpieczeństwo płatności kartą w hotelach
5 najważniejszych aspektów budowania marki hotelu
SPA & wellness w hotelu – aspekty prawne
Audyt wewnętrzny w hotelach – gastronomia
Klauzula sumienia w usługach hotelarskich – okiem prawnika
Strona WWW hotelu: efektowna czy efektywna?
Menu engineering w restauracji hotelowej
Abonament RTV w obiektach hotelarskich – trzeba płacić
Jak zwiększyć rezerwacje bezpośrednie w hotelu
Audyt wewnętrzny w hotelach – recepcja i housekeeping
Channel Manager – tajna broń revenue management
Parking i drogi dojazdowe przed hotelami
Zmiany – jak się odnaleźć
Czy jesteś gotowy na RODO? Poradnik hotelarza
Kradzież w hotelu – odpowiedzialność hotelarza i wyłączenie odpowiedzialności
Inwestycje hotelowe w starej tkance miejskiej – droższe i trudniejsze, ale warte realizacji
Kiedy marketing hotelowy nie działa
Landing page, czyli skuteczny marketing hotelu oparty na treści
Zarządzanie poligrafią w hotelu – jak drukować, aby było dobrze
Imprezy okolicznościowe w hotelu – jak uniknąć problemów z sąsiadami
Bezpieczeństwo płatności i obiegu gotówki
Europejski w Warszawie – budynek, który zyskał nowe życie
Social media policy – co to jest i czy warto, żeby hotel ją miał?
Trudna sytuacja hotelu to nie grzech – możliwości restrukturyzacji
Reklamacja gościa hotelowego
Jak zmienia się revenue management
Remarketing dynamiczny§
RAPORT ŚNIADANIA HOTELOWE 2018. Na dobry początek dnia
Śniadanie najczęściej kończy pobyt gościa
Jak na targu śniadaniowym
Śniadania pełnowartościowe
Idealna kawa na początek dnia
Jak radzić sobie z kawą w hotelu?
Jak sprzedawać na Boże Narodzenie i sylwestra
Nieprawdziwe informacje w internecie i mediach na temat hotelu
CSR w projektowaniu, budowaniu i zarządzaniu hotelami, cz. 1
Impreza w hotelu – jak zabezpieczyć swoje interesy
Eksploatacja obiektu, design, społeczności
Jak zajmować wysokie pozycje w wyszukiwarce Google?
Kłopoty z gościem w hotelu
Jak dbać o podłogi hotelowe, aby łatwo było je utrzymać w czystości
Pracodawca z wyboru Employer branding w usługach gastronomii dla hotelarstwa
Egzamin z gościnności do poprawki
Jak zadbać o komunikację i obsługę klienta online?
Personel w stylu fusion
Wszystko, co trzeba wiedzieć o hotelach w technologii modułowej
Jak dotrzeć do klienta korporacyjnego z ofertą hotelową? Narzędzia marketingu online
Inwestycja hotelowa – o czym trzeba pamiętać, żeby nie przepłacić
10 sprawdzonych sposobów na direct booking
Funkcjonowanie hotelu z umową franczyzową
Inwestycja hotelowa, cz. 2 Dokumentacja projektowa, wybór sposobu realizacji, wykonawców i dostawców
Pokaż się z najlepszej strony
Na co zwracać szczególną uwagę podczas budowy hotelu
Jak pisać do gości?
Inwestycja hotelowa cz.4 O czym pamiętać w trakcie modernizacji i przebudowy
Google Hotel Search – jak to działa?
Inwestycja hotelowa. O czym trzeba pamiętać podczas wyposażania hotelu
Strategia marketingowa apartamentów pod wynajem. CASE STUDY
O tym warto pamiętać – to od inwestora zależy sukces inwestycji
Jak realnie zwiększać sprzedaż B2B w hotelu
Jak stworzyć kartę pobytu gościa, aby nie naruszyć prawa o ochronie danych osobowych
PSD2 – baza wiedzy o nowej dyrektywie
Dobry dzień w hotelu. Rozpoczęty śniadaniem
Śniadanie mostem do lokalności
Stawiamy na sprawdzone formaty, ale nie boimy się też eksperymentować
Menu ze 150 świeżych produktów
Na śniadanie wszystko
W hotelu 5-gwiazdkowym nie ma miejsca na półśrodki
Śniadania okiem dostawców
Na śniadania
Nowe wyzwania w hotelarstwie – nowe rozwiązania
Co w RODO ciągle stwarza problemy hotelarzom
Wizytówka w Google Maps i Hotel Search – nowe udogodnienia!
Yandex – rosyjski Google, który pomoże pozyskać zagranicznych gości
5 powodów, dla których warto zapoznać się z trendami
ROK 2019 OKIEM DOSTAWCÓW
Wartości i doświadczenie
9 pytań o pakiety hotelowe i oferty świąteczne – badania marketingowe 2019
7 błędów recepcji przez które hotel traci rezerwacje
12 wskazówek, jak dbać o silnik (rezerwacyjny)
Incydenty bezpieczeństwa dotyczące ochrony danych w kontekście RODO – jak sobie z nimi poradzić
Przetrwanie – jak to zrobić poprzez formalne działania restrukturyzacyjne
Jak ci idzie komunikacja z gośćmi? Wielki mały test
Employer branding – budowanie SILNEJ marki pracodawcy
COVID-19 vs. procedury administracyjne
Ostre hamowanie inwestycji hotelowych – jak długo?
Marketing hotelu w czasach pandemii koronawirusa
Hotele po pandemii – Jak zmieni się design poszczególnych stref?
Najwyższy czas na direct booking
REVENUE MANAGEMENT w czasach recesji
Działania CSR w dobie pandemii COVID-19
Kiedy nie wiemy, czego nie wiemy, czyli jak tworzyć nowe modele biznesowe w hotelarstwie
Inwestycja hotelowa w czasach COVID-19 – kiedy budować, jak nie teraz
Social spaces z przeszłości vs. social distancing z teraźniejszości – wyzwania przed architektami
INWESTYCJA HOTELARSKA Uwaga na pułapki niskiej ceny
Co to jest pre-opening
GUEST EXPERIENCE 4.0 Dla wszystkich i dla nikogo, czyli co zrobić, by budować „odporność biznesową”
Śniadania w hotelach – dziś
Strategia w dobie kryzysu
Budowanie kultury komunikacyjnej
Śpieszmy się kochać dyrektorów hoteli, tak szybko odchodzą
HOTELARSKIE DNA – Minimalizm w hotelu
Odszkodowanie za lockdown?
CRISIS MANAGEMENT– plan zarządzania kryzysowego
GUEST EXPERIENCE 4.0 Doświadczenie – nowe źródło wartości na trudne czasy
Sztuka imitacji
Planowanie biznesu – business plan 2021 w hotelu według metody LOTS
Aparthotele i condohotele – inwestycje pod lupą UOKiK Czy doczekamy się dedykowanej regulacji?
Tani pracownik = tanie doświadczenie w obsłudze hotelowej
Konferencje w hotelach Szczęście sprzyja przygotowanym. I proaktywnym
Rynek spotkań 2021. Jak zwiększyć zyski przy mniejszej liczbie uczestników?
HOTELARSKIE D N A Pulp Fiction w hotelu
Formuła zmian
Początek rewolucji na Facebooku?
Gospodarka obiegu zamkniętego w hotelu. Jak sfinansować zmiany modelu biznesowego? Na przykład – przez zielone obligacje
10 trendów zmieniających branżę spotkań
Franczyza – jak wybrać markę, jakie są korzyści, jakie koszty?
Marketing w koronie
HOTELARSKIE D N A. Z teorii gier – w co grają hotelarze?
RE-Opening– cztery kroki, jakie powinien zrobić hotel, żeby zaadaptować się do postcovidowej rzeczywistości
Lider na trudne czasy
9 prostych wskazówek, jak być lepszym managerem hotelu w dzisiejszych czasach
NOWE OBLICZE MAREK LUKSUSOWYCH – od marketingu paradoksalnego do marketingu wartości
Revenue Management – różnice między dużym a małym hotelem
Wymogi sanitarne a hotelowe wnętrza
RODO w cieniu pandemii.
Jak chronić mocne terminy w hotelach?
Wykorzystaj potencjał silnej marki
Fitwel i WELL – wellbeingowe certyfikaty na nowe czasy
Techniki zwiększania sprzedaży w hotelu
Lokalne SEO dla hotelu, czyli co?
Architektura wnętrz hoteli basic, standard, premium – jak to oddzielić?
Budowanie strategii cenowej hotelu – aspekt konkurencji
Jak projektować wnętrza przyjazne rodzinie, a więc dzieciom
Obecne koszty budowy hotelu. I jak je zoptymalizować
POMYSŁY na hotelowe lobby
Marketing, który działa na zmysły. Jak budować siłę marki hotelu dzięki wykorzystaniu zasad marketingu sensorycznego
Weryfikacja certyfikatu covidowego w hotelu i restauracji – jak wyjść z kwadratury koła
Projekt Hotel #1 Jak rozpocząć inwestycję hotelową?
Sygnalista w hotelu – nowy obowiązek dla firm Kto to taki i jak się przygotować na nowe prawo
Klasyczne OTA jako relikt przeszłości
#2 Doradca + sieć hotelowa
Naprawdę rynek pracownika?
Jak stworzyć luksusowe wnętrze
Projekt Hotel #3 Condo – finansowanie
Jak zarobić na direct booking? 15 porad, które przybliżą do tego celu
Zmieniły się realia inwestycyjne hotelarstwa
#4 ADR – dlaczego musi wzrosnąć minimum o 30 proc. Case study
„Dlaczego nie pracują wydajnie? Jak ich zmotywować?”
Lokalnie, globalnie – trendy, które przyciągną gości ze świata
#5 Strategia cenowa – zmiany, zmiany, zmiany
Generalne wykonawstwo czy pakiety – modele realizacji hotel
Jak zarządzać biznesem hotelu w dzisiejszych czasach? Spojrzenie właścicielskie
Jaki pracownik, takie doświadczenia gości
Condo i apart w Polsce – główne zasady i cechy wspólne różnych projektów
ESG w hotelarstwie. Mniej gadania, więcej działania!
Nie ma ludzi do TAKIEJ pracy. O prekaryzacji pracy w branży hotelowej
Marka przyszłości – czego oczekują klienci? Trendy w marketingu, które zyskują na znaczeniu
#7 Pre-opening 3, 2, 1… START!
Inwestycje condo – najważniejsze kwestie i błędy koncepcyjne w przygotowaniu inwestycji w modelu condo
Tożsamość przez lokalność Projektowanie procesu guest experience poprzez synergię działań w cyklu guest journey
Budżetowanie w hotelu
Zrównoważony rozwój w hotelach niezależnych – 20 wskazówek
Eko-logicznie i eko-nomicznie, czyli 8 kroków do redukcji zużycia wody w hotelu
Back to school – DDR, FOH, NO SHOW, PASSAT, PICK-UP, SMERF
KONFERENCJE JESIEŃ 2022 VS. JESIEŃ 2019
Jacy ludzie, taki hotel
Buduj, nie buduj, buduj, nie buduj…
CRM w sprzedaży MICE, czyli inwestycja w zespół
Zaprojektuj i wybuduj – na czym polega ten model realizacji inwestycji hotelowej
Dbałość o zrównoważony rozwój także w hotelowej łazience
Jak dodać ludziom energii i zaangażować ich w pracę
Pożar! Odpowiedzialność hotelu
Hotelarzu, ugość sam siebie
Nowy CEO, czyli Chief Empathy Officer. Inteligencja społeczna
HOTELOWA ŁAZIENKA Jak łączyć oszczędność z jakością
Współpraca z portalami OTA i optymalizacja kanałów sprzedaży bezpośredniej
HOTELOWA FRANCZYZA W EUROPIE – co zmieniło się po pandemii
Zwinne hotele – kiedy ugościmy Agile?
Płatki śniegu w hotelu – jak z nimi współpracować
Klauzula sumienia w usługach hotelarskich okiem prawnika
Ile kosztuje budowa hotelu w 2023 roku
Problemy dyrektora hotelu, które rozwiązuje technologia RMS
Nie wszystko złoto, co się świeci. Nie każdy zjawiskowy hotel to gwarantowany sukces biznesowy
Savoir-vivre jako fundament budowania gościnności w hotelu
Przewodnik po ESG w sektorze nieruchomości
NFRD, CSRD, TAKSONOMIA
Wskaźniki ESG w obszarze nieruchomości
KONFERENCJE W HOTELACH – jaki będzie sezon jesienny vs. ubiegłoroczny i przedpandemiczny? Niepewny
A co z produktywnością w hotelarstwie?
Rola niezależnych operatorów hotelowych TPO będzie rosła
Zwinność w hotelu: innowacja w branży gościnności?
Scrum w hotelu – skuteczna odpowiedź na wyzwania i nowe trendy w branży
RAPORT: NOWE TECHNOLOGIE. AI w Hotelarstwie – czy to już rewolucja?
Jak utrzymać poziom komfortu w hotelu, redukując jednocześnie zużycie energii? Dzięki AI
Co odkryje tajemniczy gość w twoim hotelu
Kanban w hotelu – co to? Droga do efektywnego zarządzania pracą i zwiększenia współpracy w zespołach
Pobyt komfortowy. Technologicznie. Dla hoteli? Unified commerce
Elektromobilność dla hotelarstwa
Użytkowanie wieczyste – nowe możliwości dla przedsiębiorców. Ale czas mija z końcem sierpnia
Potęga danych MICE – 10 nieoczywistych wskaźników, które wpływają na zwiększenie przychodów w eventach
KPO dla HoReCa
Mapowanie procesów w hotelu
Sfinansować leasingiem można niemal wszystko w hotelu
Zniesienie parytetu cenowego w UE: co to oznacza dla hoteli w Polsce
Antykonkurencyjne praktyki globalnych OTA
Jak efektywnie wykorzystać media społecznościowe w branży noclegowej
Jak budować efektywną komunikacjęw zespole hotelowym
Franczyza i umowa o zarządzanie hotelem– aspekty prawne
POTĘGA DANYCH MICE – 9 podstawowych wskaźników,które wpływają na efektywną sprzedaż
Jak i kiedy tchnąć w hotel nowe życie
Baw się danymi
TECHNOLOGIE I WYPOSAŻENIE
Wystrój wnętrz w hotelu i jego marketingowa rola
SPA
Czym jest jakość w hotelowym SPA?
FINANSE
Kredyt podatkowy dla hotelarzy rozpoczynających działalność
Wstęp do rachunkowości
Ulga na zakup nowych technologii w hotelarstwie i gastronomii
Struktura hotelu a układ sprawozdania
Opodatkowanie pozapłacowych świadczeń pracowniczych
RACHUNKOWOŚĆ WEDŁUG USALI: Departament Pokoje
Hotel a podatek od nieruchomości
Departament: GASTRONOMIA – F&B
Zrównoważona Karta Wyników – narzędzie do zarządzania hotelem
Opodatkowanie kadry zarządzającej
Cena – jak ją skalkulować?
Cztery perspektywy
Koszty Niepodzielone i Koszty Stałe
Opodatkowanie umowy zlecenia
Dofinansowanie unijne dla hotelarzy – ostatnia szansa
Jak ocenić sprawność operacyjną hotelu?
Nowa szansa podatkowa na wyjście z biznesu
GASTRONOMIA
Ulga na zakup nowych technologii w hotelarstwie i gastronomii
GOŚCINNOŚĆ I DOBRE OBYCZAJE
Jak badać zadowolenie gości?
PORADNIK HOTELARZA
Jak się chronić przed zatruciem gościa? Ubezpieczeniem
SZKOLNICTWO
Kształcenie kadry dla sektora HORECA
Między teorią a praktyką
Jakie będzie hotelarzy kształcenie, takie będą…
Głos praktykanta
Ilość artykułów w numerze pisma:
760
SPIS TREŚCI
PRENUMERATA PAPIEROWA
PRENUMERATA CYFROWA
RYNEK HOTELI
/
STR: wyniki hoteli w październiku– dobre, ale gdzieniegdzie mogłyby być lepsze
RYNEK HOTELI
/
GUS: goście zagraniczni wrócili na dobre
GŁOŚNE IMPREZY
/
25-lecie HP Park Plaza we Wrocławiu
RYNEK HOTELI
/
Targi EquipHotel 2024 – pod hasłem„Odważmy się”
HOTEL Z POMYSŁEM
/
BRISTOL ART & MEDICAL SPA Busko-Zdrój: sztuka, zdrowie, relaks
W celu przypomnienia hasła prosimy o kontakt:
bok@pws-promedia.pl