Skok kangura XXL

Autor: Cheers Hotelarze, MAT

Kiedy pierwszy raz byłem w Australii, zapamiętałem taki joke z pubu w Quinsland. „Yanki”, zwiedzając antypody, mądrzy się, że w USA wszystko jest największe. Aż pojawia się… kangur. Amerykanin pyta: „co to”? Na to „Ozzi” wali z satysfakcją: „nic takiego, to nasz pasikonik XXL”. Ha, ha, ha, ha.

Australia jest extralarge. To jedyny kontynent w całości administrowany przez jeden kraj nie licząc jakichś okolicznych wysepek Oceanii), mówiący tym samym językiem, przypominającym angielski. Przynajmniej w wersji pisanej, bo akcent to wyzwanie. Wyzwaniem jest również słońce poruszające się na odwrót i ludzie chodzący do góry nogami, jak pająki po suficie. A pająki bywają jadowite, cztery minuty i game over. Niebezpieczeństwa zresztą czyhają na każdym kroku. A do tego wszędzie skaczą te kangurzyska, jakby nie było grawitacji. No i jest trzy razy więcej owiec niż ludzi, więc baranów też nie brakuje. Ciekawostek masa, ale mnie bardziej niż 90 gatunków torbaczy interesowało 60 regionów winnych i 6 tys. hoteli (u nas 2,5 tys.). Możemy pozazdrościć liczby obiektów oraz… 5,5 proc. GST (odpowiednik VAT) na pokoje, a na resztę 10 proc.

No to pytanie branżowe: co to jest pub? To skrót od public house (nie mylić

[...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *