Akademia Hotelarza o optymalizacji kosztów w gastronomii

Blisko 30 hotelarzy z hoteli sieciowych i niezależnych wzięło udział w pierwszym powakacyjnym spotkaniu z cyklu Akademii Hotelarza. Tematem szkolenia prowadzonego przez Andrzeja Przeniosłę w hotelu Courtyard by Marriott w Warszawie było „Menu engineering i optymalizacja kosztów w gastronomii hotelowej”.



Uczestnicy szkolenia poznali najważniejsze wskaźniki w działalności gastronomicznej, takie jak food cost, beverage cost i average cost oraz przećwiczyli ustalanie ich prawidłowego poziomu, dowiedzieli się też skąd biorą się przyczyny wysokiego FC i BC. Andrzej Przeniosło przedstawił zasady menu engineeringu polegającego na ustalaniu najkorzystniejszej struktury sprzedaży w oparciu o dwa główne kryteria: popytu i rentowności. Uczestnicy mogli poznać szczegóły analizy struktury przychodowej, kosztowej i wskaźnikowej oraz klasyfikację przychodów z działalności gastronomicznej według punktów sprzedaży, segmentacji rynku i źródeł przychodów. Dowiedzieli się też, jak kontrolować koszty w gastronomii poprzez kontrolę kosztów surowca i pracy. Mogli również szczegółowo poznać zasady rachunku zysków i strat w gastronomii oraz metody maksymalizacji zysku w gastronomii hotelowej.

W zgodnej ocenie uczestników szkolenie stało na bardzo wysokim poziomie, a użyteczność przekazanej wiedzy i stopień realizacji programu uzyskał w poszkoleniowych ankietach ocenę 5,5 pkt. w sześciostopniowej skali. Kolejne szkolenie, tym razem dotyczące efektywnej organizacji pracy hotelu, odbędzie się 12 października podczas targów WorldHotel przy ul. Marsa w Warszawie, a poprowadzą je Elżbieta Nitsze, szefowa Airport Hotel Okęcie i Maciej Knyrek, dyrektor uruchamianego we Wrocławiu AC Hotel by Marriott.

Pełen harmonogram szkoleń Akademii Hotelarza dostępny jest na www.akademia-hotelarza.pl


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *