Dziennikarze i eksperci magazynu "Forbes" i agencji For Solutions stworzyli ranking, który ocenia działania i rozwój biznesowy restauratorów i restauratorek z całego kraju. Czasopismo "Restauracja" objęło wydarzenie patronatem.
W rankingu mógł znaleźć się każdy restaurator, niezależnie od rodzaju kuchni, którą prowadzi: tu dobre ramenownie i burgerownie nie są gorsze od fine diningu. Dla jury była ważna odwaga i innowacyjność. W Top 50 znaleźli się wyłącznie ci restauratorzy i restauratorki, którzy otworzyli nowy lokal w ciągu ostatnich pięciu lat (w kontrze do odcinania kuponów od ugruntowanych rynkowo biznesów); którzy stawiają na wizerunkową świeżość, inwestując w desing, komunikację oraz menu; którzy potrafią dobrze zarządzać pracą ludzi, stawiają na nowe technologie oraz mają szacunek do środowiska, czyli wykazują się wiedzą i realnym działaniem w obszarach eko i zrównoważonego rozwoju.
- Już po raz trzeci budując i publikując ranking czołowych polskich restauratorów, pragniemy promować postaci odważne, bezkompromisowe i rynkowo zachłanne - mówi Agnieszka Małkiewicz, prezeska agencji For Solutions i pomysłodawczyni rankingu. - Lista Top 50 Restauratorów Forbes&For to nasz realny wkład w zdefiniowanie na nowo standardów prowadzenia polskich restauracji oraz przewodnik po najlepszych i gastronomicznie różnorodnych przystankach na restauracyjnej mapie Polski: zaczynając od fine dinningu, przez comfort food, na ramenowniach i burgerowniach kończąc. Łączy je jedno: niekwestionowany sukces wizerunkowy i biznesowy w 2024 roku - podkreśla.
Pierwsze miejsce w rankingu Top 50 Restauratorów Forbes&FOR 2024 zajęli Andrea Camastra i Marcin Zawadzki z restauracji Nuta, jedynej warszawskiej restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin. Nuta jest wyjątkowym miejscem serwującym polską kuchnię z włoskimi akcentami i subtelnym azjatyckim twistem. – Wszystko co dotyczy Nuty jest innowacyjne. Od - przede wszystkim - kuchni, przez laboratorium, współpracę z dostawcami, serwis, restaurację, nowinki technologiczne. Wyznaczamy trendy nie podążamy za nimi – tłumaczą twórcy restauracji.
Drugie miejsce na podium należy do Alona i Alicji Than, restauratorów prowadzących: Izumi Sushi, Alon Omakase, Kiseki, The Sushi, Kago, Matcha Bistro & Bar. W branży gastronomicznej są już od 18 lat, a pomimo tego nieustannie się rozwijają. – Oferujemy autentyczne doświadczenie kulinarnych podróży po Japonii. Nasze menu obejmuje zarówno klasyczne smaki, jak i nowatorskie połączenia, które zachwycają podniebienia gości, a wyjątkowa atmosfera i starannie zaprojektowane wnętrza tworzą niezapomniany klimat – mówią.
Brązowy medal z kolei jedzie z Warszawy do Trójmiasta, żeby zawisnąć na szyi Łukasza Burdy, twórcy restauracji White Marlin, Restauracji Maniera i Wozowni Sopockiej. Łukasz Burda: - White Marlin w Sopocie już od dziewięciu lat gości rocznie ponad 100 tysięcy osób w formule causal diningu. Jest to jedyna restauracja w Polsce, gdzie z nogami w piasku i przy stole nakrytym obrusem, można zjeść homara lub przegrzebki. White Marlin wyróżnia wysoka jakość oraz najlepsza obsługa w Trójmieście.
Pierwsza trójka rankingu Top 50 Restauratorów Innowatorów Forbes&For
1. Andrea Camastra, Marcin Zawadzki: Restauracja NUTA
2. Alon i Alicja Than: Izumi Sushi, Alon Omakase, KISEKI by Alon, The Sushi, Kago Sushi, Matcha Bistro & Bar
3. Łukasz Burda: White Marlin, Restauracja Maniera, Wozownia Sopocka
Nr 1 powinna być jedyna restauracja z 2 gwiazdkami Michelin 🙂