Z okazji Światowego Dnia Ziemi Grupa Dobry Hotel podsumowała swoje działania pro-środowiskowe. Grupa realizuje program #DobryZNatury, we wszystkich hotelach wprowadzając działania i promując postawy chroniące środowisko. Jak deklaruje "Misją i celem Grupy jest codzienne, odpowiedzialne prowadzenie biznesu - w duchu zrównoważonego rozwoju, w trosce o planetę".
Grupa Dobry Hotel wprowadza działania mające na celu minimalizowanie negatywnego wpływu na środowisko i ograniczenie generowania śladu węglowego. Instaluje systemy odzyskujące energię elektryczną w procesie kogeneracji. Wykorzystuje energię słoneczną poprzez urządzenia fotowoltaiczne oraz energię geotermalną. Służbowo użytkuje samochody hybrydowe i elektryczne. Stosuje energooszczędne żarówki i czujniki ruchu aktywujące oświetlenie. Papierową dokumentację ogranicza do niezbędnego minimum.
– Lubimy i wykorzystujemy ,,dobrą” energię, realizujemy strategię zero waste, dbamy o zwierzęta tworzące nasz ekosystem, promujemy postawy proekologiczne wśród pracowników i gości. W Grupie Dobry Hotel konsekwentnie i z zaangażowaniem realizujemy nasz autorski program „Dobry z Natury”. W modelu biznesowym Grupy kładziemy mocny nacisk na społeczną odpowiedzialność, wierzymy bowiem, że każdy mały krok chroniący naturę może przynieść wielkie i konieczne zmiany w zakresie ochrony środowiska oraz zaowocować poczuciem współodpowiedzialności za planetę, nie tylko 22 kwietnia z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemi, ale na co dzień – mówi Marzena Szawarska-Niczko, dyrektor marketingu w Grupie Dobry Hotel.
W hotelach Grupy Dobry Hotel na co dzień eliminowany jest plastik – słomki, kubki, opakowania zamieniane są na materiały organiczne. Opakowania i akcesoria hotelowe powstają z materiałów biodegradowalnych. Bioodpady są suszone, a następnie wykorzystywane do nawożenia przyhotelowej zieleni. Odpady są segregowane, nakrętki plastikowe i korki do wina zbierane do celów recyclingu, w hotelach zainstalowane są także zgniatarki do śmieci.
Firma sponsoruje też ule w pasiece na dachu gdańskiego biurowca Argon, a miód z ,,domowej” pasieki wykorzystuje w hotelach do przygotowywania zdrowych posiłków dla gości. Dodatkowo na przyhotelowych terenach zielonych instalowane są domki dla owadów, budki lęgowe dla ptaków i domki dla jeży. – Nie ma odpowiedzialnego biznesu bez troski o środowisko. Każda inicjatywa - codzienna i odświętna, wielka i mała - jest kluczowa dla ochrony planety. Dlatego będziemy pielęgnować już podjęte zobowiązania w zakresie ochrony środowiska i wprowadzać nowe. Program „Dobry z natury” to element strategii Grupy Dobry Hotel i wyróżnik naszej marki –podkreśla Marzena Szawarska-Niczko.
Międzynarodowy Dzień Ziemi co roku odbywa się 22 kwietnia. Przypomina on o konieczności zwiększenia liczby ekologicznych i świadomych postaw. Zwraca uwagę, że nawet małe gesty mają znaczenie w trosce o wspólne dobro. Na całym świecie podejmowane są inicjatywy, których celem jest zwrócenie uwagi na problemy planety i promowanie proekologicznych postaw w społeczeństwie. Hasło tegorocznego Dnia Ziemi brzmi: „Planeta kontra tworzywa sztuczne.”
W styczniu 1969 roku u wybrzeża Stanów Zjednoczonych doszło do katastrofy ekologicznej i uszkodzenia platformy wiertniczej. Na skutek tego wydarzenia do oceanu wyciekło kilkaset tysięcy galonów ropy, co doprowadziło do śmierci tysięcy ptaków, delfinów oraz innych morskich zwierząt. Katastrofa ta doprowadziła do międzynarodowej debaty na temat ochrony środowiska naturalnego planety. 22 kwietnia 1970 roku zainicjowano obchody Dnia Ziemi, które mają zachęcić ludzi do refleksji nad dewastacją środowiska i skłonić ich do bardziej proekologicznych postaw.
Dodaj komentarz