STR: początek roku z nieznacznie niższymi cenami niż rok wcześniej

Autor: Rafał Szubstarski

Wyniki polskich hoteli w największych miastach po pierwszych dwóch miesiącach 2024 r. są zbliżone do tego samego okresu 2023 r., średnie ceny do 2 proc. niższe, obłożenie na części rynków nieco wyższe. RevPAR wynosi plus minus 10 zł w porównaniu w początkiem ub.r. – wynika z danych firmy STR. Hotelarze muszą pogodzić się z tym, że czas dynamicznych wzrostów wyników operacyjnych minął i będą one zbliżone do ubiegłorocznych, mimo że koszty rosną, choć już nie tak drastycznie.

Mazowieckie ferie, które w tym roku wyjątkowo wypadły w styczniu, a wiążą się zawsze z osłabieniem ruchu biznesowego w stolicy, spowodowały, że o ile w styczniu obłożenie hoteli w Warszawie było nieco słabsze niż w styczniu 2023 r., o tyle w lutym było nieco lepsze – o ok. 1,5 p.p. i wynosiło 68,5 proc. Za to średnie ceny w styczniu były o ok. 2 zł wyższe niż przed rokiem, ale t

[...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *