Po 20 latach serwowania azjatyckiej kuchni fusion restauracja Fusion działająca w hotelu The Westin Warsaw od jego otwarcia w 2003 r. została zastąpiona przez restaurację Terra. W nowych wnętrzach łączy ona smaki śródziemnomorskie z bliskowschodnimi.
Wnętrza Terry (łac. ziemia) o powierzchni ponad 240 m kw., mogące pomieścić 96 gości, zaprojektowane przez architektów z polskiego studia NAP, odzwierciedlać mają istotę łacińskiej nazwy restauracji przez ziemiste odcienie, minimalizm i naturalne akcenty botaniczne. Tworzą atmosferę, która współgra z charakterystycznymi smakami serwowanych dań. Menu w restauracji Terra jest – jak opisuje hotel – „podróżą przez skąpane w słońcu krajobrazy, od Izraela, przez Turcję, Grecję, po Włochy i Maroko, a każde danie prezentuje bogactwo sezonowych składników i sztukę tradycyjnych technik gotowania”.
Wśród nowych dań są m.in. muhhamara – intensywny dip z pieczonej czerwonej papryki i orzechów włoskich, „idealna potrawa do dzielenia się”, arancini z dorsza – „kęsy kremowego risotto z dorsza, zamknięte w chrupiącej smażonej skorupce”, spaghetti zaatar – „unikalna odmiana klasyki, z ziemistymi nutami przyprawy zaatar dodawanej do makaronu wraz ze świeżym szpinakiem”, czy moussaka – popularne greckie danie serwowane w nowej odsłonie, łączącej pikantną mieloną jagnięcinę, kremowy beszamel i pieczony bakłażan,
– Poza potrawami „solo” Terra ma mnóstwo opcji dań do dzielenia się, tak charakterystycznego dla stylu jedzenia w regionie Morza Śródziemnego. Przykładem jest właśnie nasza popisowa muhammara. Dzięki temu Terra to miejsce spotkań towarzyskich i wieczory spędzane z bliskimi przy pysznym jedzeniu – opisuje Michael Hopf, dyrektor hotelu The Westin Warsaw. Kulinarną podróż uzupełniać mają koktajle Sand & Smoke, Hibiscus Margarita, Mint Sour czy Mediterranean Mule oraz karta win z selekcją regionalnych i międzynarodowych pozycji, a także popularnych win naturalnych. Za sterami konceptu stoi szef kuchni hotelu Janusz Korzyński, pracujący w The Westin Warsaw od momentu otwarcia hotelu. Nowe menu to w dużej mierze także dzieło Rafała Grzyba, szefa kuchni restauracji.
Dodaj komentarz