Po 20 latach serwowania azjatyckiej kuchni fusion, restauracja Fusion działająca w hotelu The Westin Warsaw od jego otwarcia w 2003 r. została zastąpiona przez restaurację Terra. W nowych wnętrza łączy ona smaki śródziemnomorskie z bliskowschodnimi, prezentując wachlarz przypraw i smaków, który definiuje kulinarne tradycje krajów Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu.
Menu restauracji Terra (łac. ziemia) ma być – jak opisuje hotel – „podróżą przez skąpane w słońcu krajobrazy, od Izraela przez Turcję, Grecję, po Włochy i Maroko, a każde danie prezentuje bogactwo sezonowych składników i sztukę tradycyjnych technik gotowania. Oddanie hołdu świeżym, wysokiej jakości produktom znajduje wyraz w popisowych daniach restauracji”. Są nimi m.in.:
- Muhhamara, intensywny dip z pieczonej czerwonej papryki i orzechów włoskich, „idealna potrawa do dzielenia się”,
- Arancini z dorsza „to kęsy kremowego risotto z dorsza, zamknięte w chrupiącej smażonej skorupce. Zachwycają kontrastem tekstury i smaku”,
- Rosół jagnięcy gotowany na wolnym ogniu z aromatycznymi ziołami i przyprawami,
- Spaghetti Zaatar jest odmianą klasyki, z ziemistymi nutami przyprawy zaatar dodawanej do makaronu wraz ze świeżym szpinakiem,
- Moussaka, czyli popularne ponadczasowe greckie danie serwowane jest w nowej odsłonie, łączącej pikantną mieloną jagnięcinę, kremowy beszamel i pieczony bakłażan,
- Dorada jest delikatnie przygotowana, „co pozwala świeżości ryby zająć centralne miejsce”.
– Poza potrawami „solo”, Terra to mnóstwo opcji dań do dzielenia się, tak charakterystycznego dla stylu jedzenia w regionie Morza Śródziemnego. Przykładem jest właśnie nasza popisowa Muhammara. Dzięki temu Terra to miejsce spotkań towarzyskich i wieczory spędzane z bliskimi przy pysznym jedzeniu – opisuje Michael Hopf, dyrektor hotelu The Westin Warsaw.
Napoje serwowane w restauracji mają odzwierciedlać to samo przywiązanie do jakości i regionalnych wpływów, z koktajlami Sand & Smoke i Hibiscus Margarita, czy Mint Sour i Mediterranean Mule, a karta win uzupełnia kulinarną podróż, prezentując selekcję regionalnych i międzynarodowych pozycji, a także popularnych win naturalnych.
Mające 243 m kw. wnętrze Terry na 96 gości zaprojektowane przez architektów z polskiego studia NAP, odzwierciedlać ma istotę łacińskiej nazwy restauracji. Ziemiste odcienie, minimalizm i naturalne akcenty botaniczne tworzyć mają atmosferę, która współgra z charakterystycznymi smakami serwowanych dań.
Za sterami konceptu stoi szef kuchni hotelu Janusz Korzyński, pracujący w The Westin Warsaw od 21 lat, czyli od otwarcia obiektu. Nowe menu to w dużej mierze także dzieło Rafała Grzyba, szefa kuchni restauracji, który wplótł swoją kulinarną wizję w tkankę Terry.
Niedzielny brunch w The Westin Warsaw jest teraz serwowany w nowo otwartej restauracji, ale oprócz śródziemnomorskich akcentów, goście mają do wyboru również dotychczasowe dania, w tym sushi, steki i owoce morza ze stacji a la minute, bliny z kawiorem czy ostrygi.
Dodaj komentarz