Na czym polega praca w hotelarstwie? Jakie możliwości rozwoju stwarza? Czy to zawód odpowiedni dla mnie? Blisko 200 uczniów z ósmych klas szkół podstawowych mogło znaleźć odpowiedzi na te pytania podczas drugiej edycji akcji „Hotelowe Zawody” pod hasłem „Zostań gwiazdą hotelarstwa”. Pomysłodawcą i organizatorem wydarzenia jest spółka Primavera Hotele, właściciel dwóch obiektów: Primavera i Astor w Jastrzębiej Górze.
Wydarzenie miało na celu zwiększenie świadomości na temat roli hotelarstwa oraz rozwoju turystyki i stanowiło okazję do zapoznania się z ofertą branżowych szkół średnich. Współorganizatorami były trzy szkoły: Powiatowy Zespół Szkół w Kłaninie, Zespół Szkół nr 1 we Władysławowie oraz Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego w Pucku, realizujące program nauczania w dziedzinach związanych z hotelarstwem i gastronomią. „Hotelowe Zawody” to również platforma wymiany doświadczeń zarówno ze specjalistami, jak i młodymi adeptami sztuki hotelarskiej ze szkół średnich. – Celem akcji było pokazanie uczniom szkół podstawowych, że hotelarstwo to nie tylko praca na start czy na sezon, lecz również fascynująca przestrzeń do rozwoju zawodowego – tłumaczy Krzysztof Michalski, manager działu HR Primavera Hotele.
– Prowadząc dwa duże całoroczne obiekty hotelarskie, chcemy budować stabilny, silny zespół składający się z osób, które lubią swój zawód oraz pracę z ludźmi. Chcemy rozwijać naszych pracowników, aby być dla nich alternatywą zawodową na wiele lat. Jak podkreśla, branża turystyczna i hotelarska to sektor szczególnie istotny w regionie nadmorskim, dlatego bardzo ważne jest, by promować ją wśród młodych osób stojących przed wyborem swojej ścieżki kariery, a duża frekwencja oraz zainteresowanie akcją wśród lokalnych władz, mediów i organizacji z branży hotelarskiej pokazują, że to inicjatywa doceniana i potrzebna. Podczas części oficjalnej uczestników przywitał wicestarosta powiatu puckiego Tomasz Herrmann, który przybliżył temat rozwoju szkolnictwa zawodowego w powiecie. Swoim doświadczeniem i pasją dzielili się: Sebastian Cichy – kucharz i współwłaściciel restauracji KonCi by Sebastian Cichy, związany z gastronomią od ponad 30 lat, Kamil Czajkowski – manager hotelowy, m.in. były dyrektor hotelu Sopot, oraz Krzysztof Studziński – reprezentant Polski i zdobywca III miejsca w konkursie na najlepszego recepcjonistę świata. Podczas „Hotelowych Zawodów” mocno stawiano na praktykę. Młodzież miała okazję zapoznać się z infrastrukturą obiektów i zobaczyć, jak wygląda codzienna praca w hotelu, oraz zaznajomić się z tajnikami gościnności poprzez różnorodne zadania przygotowane przez kadrę managerską obiektów Primavera i Astor. Wśród wyzwań znalazły się m.in. ścielenie łóżek na czas, gotowanie potraw, nakrywanie stołów, obsługa w recepcji czy serwowanie koktajli. Wydarzenie zyskało wsparcie i uznanie w postaci patronatu honorowego Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, starosty puckiego Jarosława Białka oraz burmistrza Władysławowa Romana Kużel
Dodaj komentarz