8-10 listopada w EXPO Kraków odbyły się 30. Targi HORECA/GASTROFOOD oraz 20. Targi ENOEXPO. Wydarzenie przyciągnęło blisko 300 wystawców oraz rekordową od pandemii liczbę ponad 10 tys. gości z branży HoReCa. W programie targów znalazły się liczne szkolenia, pokazy i degustacje. Każdy dzień uświetniły prestiżowe wydarzenia – finał konkursu Bocuse d’Or Poland, Kawowe Mistrzostwa Polski i pierwsza edycja kulinarnego konkursu dla młodzieży – Trophée Mille Poland.
Na targach HORECA/GASTROFOOD wystawcy z całej Polski i zagranicy zaprezentowali kompleksowe wyposażenie dla hoteli i innych obiektów wypoczynkowych, restauracji, kawiarni i pozostałych punktów gastronomicznych, a także żywność i napoje. – Uczestniczymy już kolejny raz i jest to dla nas cykliczny udział rozpisany w kalendarzu wydarzeń firmy. Są fenomenalni klienci, którzy przyjeżdżają bardzo przygotowani i merytoryczni, spotykamy naszych partnerów biznesowych i naszych obecnych klientów, którzy sprawdzają nasz sprzęt i nowości – mówi Marcin Wajda z Winterhalter Polska. Podobnego zdania jest Mateusz Budek z firmy Fresco Coffee, zajmującej się importem ekspresów do kawy. – Na targach prezentujemy profesjonalne ekspresy dla gastronomii, do biur, do hoteli oraz kolbowe ekspresy dla kawiarni – informuje. Targi HORECA i ENOEXPO w tej edycji udostępniły swoją przestrzeń i wsparły organizacyjnie dwa prestiżowe konkursy kulinarne oraz Mistrzostwa Kawowe SCA Poland. W finale konkursu Bocuse d’Or Poland zwyciężył Kamil Tłuczek, szef restauracji Patio w Rzeszowie. W pierwszej polskiej edycji konkursu kulinarno- -cukierniczego dla młodzieży Trophée Mille zwyciężyli Wiktoria Suchenko i Robert Szczałba z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. mjr. H. Sucharskiego w Krakowie. Zwycięzcy wystąpią w finale konkursu w Reims. W trzydniowym programie targów znalazły się też szkolenia poruszające najbardziej interesujące i aktualne dla branży tematy, a także praktyczne warsztaty, m.in. na temat promocji w mediach społecznościowych.
Dodaj komentarz