5-gwiazdkowy Grape Hotel we Wrocławiu powraca na rynek   OTWARCIA

5-gwiazdkowy Grape Hotel & Restaurant we Wrocławiu po ponad 1,5-rocznej przerwie powraca na rynek, wprowadzając nową koncepcję. Hotel zaczął już przyjmować gości, a w drugiej połowie lipca rusza restauracja. Obiektem zarządza nowy operator Exclusive Hotels – spółka, która dołącza do działającej od 10 lat marki Exclusive Aparthotel. Działa pod nią sześć aparthoteli we Wrocławiu, w Warszawie i Krakowie.

Działający od 2013 r. w XIX-wiecznym pałacyku w Parku Szczytnickim koło Hali Stulecia i zoo 13-pokojowy Grape Hotel & Restaurant został wyłączony z działalności w październiku 2021 r. z powodu prac renowacyjnych, które planowano do końca marca 2022 r., gdy miał być ponownie otwarty. Jednak ostatecznie został wystawiony na sprzedaż lub do wynajmu za 60 tys. zł miesięcznie. W tym roku obiekt został kupiony przez wrocławską firmę Kaps Investment i wznowił działalność.

Obiekt dysponuje basenem, sauną i siłownią oraz niezależnym domkiem gościnnym - Cottage House Constantia, który jest wynajmowany na wyłączność. Grape to koncepcja hotelu i restauracji oparta na kulturze winiarskiej. Wino przeplata się tu w motywach menu, a także jako kluczowy element stylizacji wnętrz. Pokoje wizualnie nawiązują do słynnych regionów upraw i produkcji wina na całym świecie. Dyrektorem zarządzającym i szefem kuchni został Orson Hejnowicz, który doświadczenie zdobywał m.in. w hotelu Monopol i restauracji Jadka we Wrocławiu, Mus Barze & View w Poznaniu, a także poprzez pracę w skandynawskich gwiazdkowych restauracjach takich jak Geranium, Arakataka, Fauna czy uznawaną za najlepszą restaurację na świecie Noma w Kopenhadze. Menu restauracji Grape by Orson jest oparte na produktach lokalnych i ma być „niebanalnym kolażem ekskluzywnych smaków i tradycji kulinarnych, które wynosimy z domu, z dzieciństwa… i które zawsze dobrze smakują”.

Orson Hejnowicz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *