Autor: Andrzej Szafrański
Po boomie z lat 90. liczba gospodarstw agroturystycznych zaczęła się zmniejszać. Jednak odnotowywana od kilkunastu miesięcy poprawa sytuacji gospodarczej sprzyja odwróceniu niekorzystnego trendu.
Nikt nie jest w stanie dokładnie określić liczby gospodarstw agroturystycznych w Polsce. Szacunkowe dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi mówią o ponad 12 tys. takich gospodarstw. Z ewidencji gmin i miast wynika, że w roku 2004 i owszem było 12,4 tys. obiektów udzielających noclegów, ale tych klasyfikowanych jako kwatery agroturystyczne prowadzone przez rolników odnotowano tylko nieco ponad 4 tys.
Gdyby jednak dodać do nich nierolnicze kwatery agroturystyczne, czyli prowadzone przez osoby nieparające się rolnictwem, to byłoby ich niemal 5 tys. Informacje te wyraźnie pokazują, że nie da się wsadzić w sztywne ramy tego, co powszechnie uznaje się za agroturystykę. Oficjalnie za gospodarstwo agroturystyczne uznaje się takie, które jest czynnym gospodarstwem rolnym, a świadczenie usług turystycznych jest dla jego właścicieli dodatkowym źródłem dochodu. Natomiast w powszechnym przekonaniu agroturystyką jest też turystyka wiejska, czyli świadczenie usług turystycznych w gospodarstwach domowych, a nawet prowadzenie zlokalizowanych na wsi pensjonatów.
Nawet bez uwzględniania szarej strefy, czyli tych gospodarstw, które świadczą usługi turystyczne, jednak ich właściciele nie zarejestrowali prowadzenia tego typu działalności, rynek kwater prywatnych ze 196 tys. miejsc noclegowych nie jest rynkiem małym.
Wprawdzie stan [...]
Nikt nie jest w stanie dokładnie określić liczby gospodarstw agroturystycznych w Polsce. Szacunkowe dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi mówią o ponad 12 tys. takich gospodarstw. Z ewidencji gmin i miast wynika, że w roku 2004 i owszem było 12,4 tys. obiektów udzielających noclegów, ale tych klasyfikowanych jako kwatery agroturystyczne prowadzone przez rolników odnotowano tylko nieco ponad 4 tys.
Gdyby jednak dodać do nich nierolnicze kwatery agroturystyczne, czyli prowadzone przez osoby nieparające się rolnictwem, to byłoby ich niemal 5 tys. Informacje te wyraźnie pokazują, że nie da się wsadzić w sztywne ramy tego, co powszechnie uznaje się za agroturystykę. Oficjalnie za gospodarstwo agroturystyczne uznaje się takie, które jest czynnym gospodarstwem rolnym, a świadczenie usług turystycznych jest dla jego właścicieli dodatkowym źródłem dochodu. Natomiast w powszechnym przekonaniu agroturystyką jest też turystyka wiejska, czyli świadczenie usług turystycznych w gospodarstwach domowych, a nawet prowadzenie zlokalizowanych na wsi pensjonatów.
Nawet bez uwzględniania szarej strefy, czyli tych gospodarstw, które świadczą usługi turystyczne, jednak ich właściciele nie zarejestrowali prowadzenia tego typu działalności, rynek kwater prywatnych ze 196 tys. miejsc noclegowych nie jest rynkiem małym.
Wprawdzie stan [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz