Krakowska restauracja Bottiglieria 1881, jako pierwsza⁴ w Polsce, została w tym roku wyróżniona dwiema Gwiazdkami Przewodnika Michelin, najbardziej prestiżowego uhonorowania w branży gastronomicznej na świecie. Wśród hoteli rekomendowanych w Polsce znalazły się natomiast Warszauer Hotel, H15 Boutique Hotel, Nobu Hotel Warsaw czy Galery69.
Tegoroczna edycja kulinarnego Przewodnika Michelin zawiera selekcję najlepszych restauracji z Warszawy, Krakowa oraz debiutującego w tym roku Poznania. Zestawienie obejmuje 49 lokali, wśród których znalazły się między innymi: jedna restauracja z dwiema Gwiazdkami Michelin, dwie restauracje z jedną Gwiazdką Michelin oraz siedem restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand.
Bottiglieria 1881 w Krakowie to pierwsza polska restauracja z dwiema Gwiazdkami Michelin, która już w ubiegłych latach zbierała wiele pozytywnych ocen jako restauracja jednogwiazdkowa. Dla osób lubiących obserwować pracę mistrzów przygotowano stoliki przed otwartą kuchnią. Dojrzałe podejście jej szefa jest wyczuwalne w wyrafinowanych i oryginalnych daniach. Skromne opisy w menu, takie jak „Ryba z groszkiem” czy „Wieprzowina po wiejsku”, stoją w kontrze do kunsztu i wielowarstwowego smaku każdego dania.
Debiutująca w zestawieniu poznańska restauracja Muga została od razu wyróżniona jedną Gwiazdką Michelin. Lokal, który swoją działalność rozpoczął w 2014 roku, mieści się na parterze eleganckiej kamienicy i wyróżnia się formalnym charakterem. Serwowane dania, takie jak przegrzebki z sałatą morską i komosą ryżową czy pieczona kaczka z burakiem i czarnym bzem charakteryzują się głębią, elegancją, finezją i równowagą smaków.
Doświadczony szef kuchni i restaurator Andrea Camastra, którego poprzedni lokal Senses został zamknięty w czasie pandemii, powrócił w świetnym stylu. Otwarty przez niego w Warszawie koncept kulinarny NUTA trafił do przewodnika, zdobywając od razu jedną Gwiazdkę Michelin. Smaki i konsystencje z całej Polski łączą się z włoskim dziedzictwem chefa i jego zamiłowaniem do kuchni azjatyckiej, tworząc oryginalne dania, takie jak troć bałtycka z oscypkiem czy leczo z homarem, kalmarami i ośmiornicą.
Fani wyróżnienia Bib Gourmand, które jest przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny, znajdą w przewodniku wiele miejsc odznaczonych tym symbolem:
• MOLÁM w Krakowie – tętniąca życiem tajska restauracja
• Fromażeria w Poznaniu – miejsce dla miłośników serów
• TU.REStAURANT w Poznaniu – efektownie wyglądający lokal z atrakcyjnym, nowoczesnym europejskim menu
• Koneser Grill w Warszawie znajdujący się w dawnej fabryce wódki i specjalizujący się w stekach
• Kieliszki na Próżnej w Warszawie łączą smaki serwowane na talerzu z bogatą kartą win
• Le Braci w Warszawie – kameralna włoska restauracja z kuszącym menu
• alewino w Warszawie specjalizujące się w tradycyjnych polskich smakach i oferujące szeroki wybór win
Dodaj komentarz