Country road, take me home

O kraju dwudziestu ośmiu nowych podatków, danin i opłat pisać się nie chce. Choć wiosna szaleje, to nasz kraj biednieje, wszystko marnieje. Brakuje Japonii, kwitnących jabłoni, a Częstochowa niechaj się schowa… Ok, nie brnijmy przez te rymki dymki, wiosenne roztopy i rządowe wtopy, zmieńmy klimat.

Wyspa Penang z jej stolicą George Town nazywana jest Perłą Orientu z historycznym tyglem kultur zapoczątkowanym przez Portugalczyków, gdy w 1511 r. podbili sułtanat Malakka i zbudowali kolonialne miasteczka wytnij-wklej tu i na Phuket. Długo nie zauważano piękna i niebywałej lekkości zabudowy, prostopadłych ulic, pięknych zakamarków i podwórek. Jednak turyści spostrzegli, że obie wyspy mają historię, i ta teraz stała się modna.

W niedzielę w Phuket Town zamykana jest główna ulica i rozstawiany night market z muzyką na żywo, miniteatrzykami i oczywiście pachnącym wszystkimi kolorami tęczy jedzeniem. A w George Town tętni życiem Little India & Little China, króluje street art, wciąż żyje dzielnica na palach, gdzie w dzień tłumy, a wieczorem mieszkańcy leniwie popijają… lokalnie produkowany Guinness. Na Penang można się dostać dwoma mostami lub samolotem.

Biorąc pod uwagę kolejkę do immigration na lotnisku, most nie by

[...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *