Mistrzowie smaku

Międzynarodowe Targi Gastronomii Gastro Trendy, odbywające się w dniach 14-17 września
w Poznaniu, chcą odgrywać rolę miejsca prezentacji gastronomicznych trendów i rynkowych nowości.





Po raz pierwszy na targach, w ramach projektu Idealna Kuchnia, profesjonalistom z branży (kucharzom, inwestorom, projektantom, pracownikom sanepidu) zaprezentowana zostanie nowocześnie wyposażona, zgodna z najnowszymi trendami światowymi oraz spełniająca wszystkie europejskie standardy profesjonalna kuchnia.


Z Idealną Kuchnią sąsiadować będzie Wzorcowa Restauracja - sala restauracyjna wyposażona w stoliki z pełną zastawą i kartą menu, skomponowaną specjalnie na potrzeby targów Gastro Trendy. Co godzinę odbywać się będą 30-45-minutowe pokazy, prelekcje lub dyskusje ekspertów, podczas których zaproszeni klienci zamawiać będą dania z menu.
16 września będzie dniem szefów kuchni, jak też kucharzy stawiających pierwsze kroki w zawodzie. Rozstrzygnięty zostanie najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w kraju - Kulinarny Puchar Polski.


Udział w finałowym starciu wezmą zwycięzcy ośmiu renomowanych konkursów, które będą miały dwa zadania: przygotowanie przekąski na ciepło z szyjek rakowych z dodatkiem świeżych kurek, szpinaku i skórki z cytryny oraz dania głównego, którego głównym składnikiem będzie polędwiczka z dzika, a także konfitura z głogu, świeża dynia i lubczyk. Złoto Majów to hasło trzeciej edycji Mistrzostw Polski Cukierników w Kategorii Desery. Uczestnikami tegorocznego konkursu będzie dziesięć dwuosobowych ekip reprezentujących najlepsze polskie hotele, cukiernie i restauracje, m.in.: Hotel Jan III Sobieski, Cukiernię Kachliccy, Hotel Haffner oraz Kawiarnię Lodziarnię Świat Lodów. O zwycięstwo walczyć będą w trzech kategoriach: deser na talerzu, torcik deserowy oraz eksponat z czekolady nawiązujący do tematu mistrzostw.


W Poznaniu zmierzą się też bariści reprezentujący sieci kawowe: Coffeeheaven, Green Coffee, i-coffee, MK Cafe, Świat Lodów w czterech dyscyplinach: Latte art, Coffee in good spiritus, Cup casting i Espresso na czas.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *