… w Holiday Inn Gdańsk restaurację Horizon z kuchnią kaszubską…

Restauracja Horizon to nowe miejsce na kulinarnej mapie Trójmiasta, mające oferować gościom autentyczną kuchnię kaszubską w międzynarodowej scenerii hotelu Holiday Inn City Center Gdańsk na Wyspie Spichrzów. W menu m.in. opowieści z mchu i paproci, podchmielone prosię oraz pochlebnie o warzywach.

Kuchnia restauracji Horizon odzwierciedla pasję jej szefa Piotra Domańskiego do świeżych, zdrowych i tradycyjnych kaszubskich smaków. Każdy ze składników pochodzi od lokalnych dostawców. Tworząc menu, szef kuchni sięgnął do autentycznych przepisów przekazywanych w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Autorska karta dań opiera się na sezonowych produktach, a dominują w niej ryby, dziczyzna oraz świeże warzywa i zioła.

Niecodzienne nazwy dań kryją tradycyjne smaki z odrobiną fantazji, np. „opowieści z mchu i paproci” to gdańska zupa grzybowa z borowików, a „podchmielone prosię” to żeberka wieprzowe w sosie piwno-pieprzowym z kiszonkami. Dla miłośników dziczyzny przygotowano „dzik jest dziki”, czyli gulasz z dzika w czerwonym winie z grzybami. Wielbiciele kuchni wegetariańskiej znajdą w menu m.in. „pikantne dary ziemi” – grucholec ziemniaczany podawany z boczniakami, a także potrawkę z ciecierzycy i cukinii z pomidorami podaną w chlebie pod nazwą „pochlebnie o warzywach”.

W restauracji wprowadzono też koncept food sharing, polegający na tym, że dania mogą być przygotowywane tak, aby każdy mógł spróbować wszystkich zamówionych potraw. Wnętrza restauracji zdobią prace wykonane przez lokalną artystkę Anitę Wasik. Wykonane z naturalnych materiałów, wełny i liny – nawiązują do lokalizacji i morskiego krajobrazu.

Restauracja mieści 140 osób i ma bezpośrednie wyjście nad Motławę oraz na hotelowe patio. – Tworząc restaurację Horizon, chcieliśmy, aby było to wyjątkowe miejsce, w którym goście będą mogli skosztować tradycyjnych, regionalnych przysmaków i doświadczyć jedynej w swoim rodzaju gościnności hotelu Holiday Inn Gdańsk City Centre oraz cieszyć się niepowtarzalnym widokiem na otaczającą wyspę Motławę – mówi Magdalena Suliga, dyrektor generalna hotelu. •



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *