W hotelu Saski Kraków, Curio Collection by Hilton otwarto Regale Bar & Restaurant. Składa się z czterech sal o różnym charakterze, a wnętrza utrzymane są w stylu art déco. Elementy wystroju inspirowane są, tak jak w całym hotelu, motywami muzycznymi.
Klimat podkreślają zdobiące ściany restauracji portrety wybitnych wykonawców i kompozytorów. Ich autorem jest światowej sławy krakowski fotograf Ryszard Horowitz. Luksusowy ton pomieszczeniom nadaje paleta kolorów: zieleni, złota i różu. Królewskie barwy mają ważne znaczenie symboliczne. Odnoszą się do tradycji zapoczątkowanych tu przed dwoma wiekami przez kupca Macieja Knotza i jego oberżę Pod Królem Węgierskim. Barwną historię Knotza oraz jego węgierskie korzenie przywołują liczne opisy w kartach menu, sygnowane koktajle, a także sala o charakterze VIP room do 16 osób, nazwana na jego cześć Knotz Room.
Salę Pink Table wyróżnia olbrzymi, podświetlany stół z naturalnego różowego marmuru. To miejsce stworzono z myślą o nieformalnych spotkaniach. Regale Restaurant serwuje dania polskiej kuchni z międzynarodowym akcentem, łącząc tradycję z najnowszymi trendami kulinarnymi. Wszystkie potrawy są przygotowywane z regionalnych składników przez szefa kuchni Romana Pawlika. Do jego popisowych dań należą m.in. tarta cebulowa z młodym groszkiem, karmelizowaną cebulą i musem z sera Stary Giewont. Innym konceptem szefa kuchni są pierogi z wędzonym twarogiem w sosie na bazie karmelizowanej cebuli. Wśród deserów szczególne miejsce zajmuje autorski Tort Saski.
Regale Bar oferuje oryginalną kartę koktajli i tajniki miksologii, przez które przeprowadzają gości barmani. Autorskie koktajle powstają na bazie domowych nalewek, infuzowanych wódek, sezonowych owoców oraz markowych alkoholi. Ich niepowtarzalność mają podkreślać tłoczone na kostkach lodu sygnatury Regale. Bogata lista win obejmuje niemal wszystkie kontynenty świata.
To również stanowi wprost nawiązanie do tradycji i historii miejsca, w którym pierwotnie Maciej Knotz stworzył swego czasu największy w Krakowie skład win. Dla gości restauracji i baru dostępny jest też wewnętrzny dziedziniec. Odtworzony w duchu architektury XIX-wiecznego krakowskiego podwórka, ma pozwolić gościom poczuć się intymnie w sercu miasta. •
Dodaj komentarz