Opowieści z mchu i paproci w nowej restauracji z kuchnią kaszubską w Holiday Inn Gdańsk

Restauracja HORIZON to nowe miejsce na kulinarnej mapie Trójmiasta, oferujące gościom autentyczną kuchnię kaszubską w międzynarodowej scenerii hotelu Holiday Inn Gdańsk na Wyspie Spichrzów.  W menu m.in. opowieści z mchu i paproci, podchmielone prosię oraz pochlebnie o warzywach.

Kuchnia restauracji HORIZON odzwierciedla pasję jej szefa Piotra Domańskiego do świeżych, zdrowych i tradycyjnych kaszubskich smaków. Każdy ze składników pochodzi od lokalnych dostawców. Tworząc menu szef kuchni sięgnął do autentycznych przepisów przekazywanych w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Autorska karta dań opiera się na sezonowych produktach, a dominują w nim ryby, dziczyzna oraz świeże warzywa i zioła.


Niecodzienne nazwy dań kryją tradycyjne smaki z odrobiną fantazji. Opowieści z mchu i paproci to gdańska zupa grzybowa z borowików, podchmielone prosię to żeberka wieprzowe w sosie piwno-pieprzowym z kiszonkami. Dla miłośników dziczyzny przygotowano dzik jest dziki, czyli gulasz z dzika w czerwonym winie z grzybami. Wielbiciele kuchni wegetariańskiej znajdą w menu m.in.: pikantne dary ziemi - grucholec ziemniaczany podany z boczniakami, a także potrawkę z ciecierzycy i cukinii z pomidorami podaną w chlebie, pod nazwą pochlebnie o warzywach. W restauracji wprowadzono nowatorski koncept Food Sharing, a dania mogą być przygotowywane są tak, aby każdy mógł skosztować wszystkich zamówionych potraw. Wnętrza restauracji zdobią prace wykonane przez lokalną artystkę Anitę Wasik, która stworzyła je specjalnie dla tego miejsca. Wykonane z naturalnych materiałów, wełny i liny – nawiązują do lokalizacji i morskiego krajobrazu. Restauracja mieści 140 osób i ma bezpośrednie wyjście nad Motławę oraz do hotelowego patio.

– Tworząc restaurację HORIZON chcieliśmy, aby było to wyjątkowe miejsce, w którym goście będą mogli skosztować tradycyjnych, regionalnych przysmaków i doświadczyć jedynej w swoim rodzaju gościnności hotelu Holiday Inn Gdańsk - City Centre oraz cieszyć się niepowtarzalnym widokiem na otaczającą wyspę rzekę Motławę  –mówi Magdalena Suliga, dyrektor generalna hotelu.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *