Autor: Piotr Boreczek
Zima tradycyjnie oznacza podwyżki cen mediów, które z kolei przekładają się na wzrost cen właściwie wszystkich usług. Boleśnie odczuwa to w swoich budżetach oczywiście także branża hotelarska. Ale w tym roku sytuacja jest bezprecedensowa. Hotelarze dopiero co zaczęli wychodzić z postpandemicznych strat, a już widać kolejne gigantyczne problemy. A że perspektywa dalszego podnoszenia cen noclegów jest ryzykowną ostatecznością, pozostaje dogłębna analiza zużycia mediów w poszukiwaniu oszczędności.
Część hoteli rozważa zamknięcie całych obiektów lub niektórych części na okres jesienno-zimowy, większość z obawą patrzy na przyszłoroczne budżety. W poszukiwaniu oszczędności niektórzy właściciele decydują się też na wyłączenie stref basenowych i SPA. Nie wydaje się to jednak dobrym wyjściem dla polskiego rynku, gdzie kryte baseny i SPA są często jedną z głównych atrakcji przyciągających gości podczas dominującego okresu chłodnej pogody. Nie ulega zatem wątpliwości – w polskich hotelach baseny muszą działać także wtedy, kiedy za oknem jest zimno, bo właśnie wówczas najczęściej goście szukają relaksu w ciepłych wnętrzach.
Należy pamiętać, że basen to nic innego jak otwarty zbiornik wodny, a woda, pomimo że jest najpopularniejszym nośnikiem ciepła, bardzo szybko oddaje je do otoczenia, przez co utrzymywanie pożądanej temperatury w basenie jest kosztowne i wymaga zużycia dużej ilości energii. Energia do podgrzewania wody w basenie jest największym kosztem ponoszonym przez właściciela – w zależności od źródła może sięgać nawet 80 proc. całkowitych kosztów rocznych związanych z użytkowaniem. Chcąc zniwelować ten koszt, warto zapoznać się z cenami energii i współczynnikami wydajności oraz sprawności urządzeń.
Poniżej przykładowa analiza kosztu ogrzewania, oparta jeszcze na cenach z 2019 r., czyli dużo niższych. Oczywiście najtańsze i najbardziej ekologiczne źródło to fotowoltaika, jednak w naszej szerokości ge [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
A jeśli chodzi o systemy do ogrzewanie, to czy polecacie SterownikiTech .pl ?
W sensie to – https://sterownikitech.pl/ ? Ewentualnie co jeszcze robi różnicę?
Podpowiedzi?