Wzorcowa kuchnia i restauracja
Po raz pierwszy na targach, w ramach projektu Idealna Kuchnia, profesjonalistom z branży (kucharzom, inwestorom, projektantom, pracownikom SANEPiDu) zaprezentowana zostanie nowocześnie wyposażona, zgodna z najnowszymi trendami światowymi oraz spełniająca wszystkie europejskie standardy profesjonalna kuchnia. Z Idealną Kuchnią sąsiadować będzie Wzorcowa Restauracja. Przepięknie zaaranżowana sala restauracyjna zostanie wyposażona w stoliki z pełną zastawą i kartą menu, skomponowaną specjalnie na potrzeby targów Gastro Trendy. Co godzinę odbywać się będą 30-45 minutowe pokazy, prelekcje lub dyskusje ekspertów, podczas których zaproszeni klienci zamawiać będą dania z menu.
Mistrzowskie gotowanie, czyli Kulinarny Puchar Polski 2009
16 września będzie dniem pełnym emocji dla najlepszych szefów kuchni, jak i kucharzy stawiających pierwsze kroki w zawodzie. Tego dnia podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii Gastro Trendy zostanie rozstrzygnięty najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w kraju – Kulinarny Puchar Polski. Udział w finałowym starciu wezmą zwycięzcy ośmiu renomowanych konkursów. Przed dwuosobowymi drużynami złożonymi z szefa i pomocnika stoją dwa zadania: przygotowanie podawanej na ciepło przekąski z szyjek rakowych z dodatkiem świeżych kurek, szpinaku i skórki z cytryny oraz dania głównego, którego głównym składnikiem będzie polędwiczka z dzika, a także konfitura z głogu, świeża dynia i lubczyk.
Słodkie arcydzieła
Złoto Majów to hasło trzeciej edycji Mistrzostw Polski
Cukierników
w Kategorii Desery. Uczestnikami tegorocznego konkursu będzie dziesięć
dwuosobowych ekip reprezentujących najlepsze polskie hotele, cukiernie i
restauracje, m.in.: Hotel Jan III Sobieski, Cukiernię Kachliccy, Hotel Haffner
oraz Kawiarnię Lodziarnię Świat Lodów. O zwycięstwo walczyć będą w trzech
kategoriach: deser na talerzu, torcik deserowy oraz eksponat z czekolady
nawiązujący do tematu mistrzostw.
Olimpiada Kawy
Bariści reprezentujący sieci kawowe: Coffeeheaven, Green Coffee, i-coffee, MK Cafe, Świat Lodów zmierzą się w Poznaniu 14 i 15 września w czterech dyscyplinach:
„Latte art ®” – najlepsze latte i macchiato pod względem smakowym i wizualnym
“Coffee in good spirits ®” – najlepsza kawa w połączeniu z alkoholem
„Cup tasting ®” – rozpoznanie różnych gatunków kawy poprzez smak i zapach
„Espresso na czas” – perfekcyjne przygotowane espresso na czas
Każda dyscyplinę oceniani zespół sędziów akredytowanych przez SCAE (Speciality Coffee Association of Europe).
Więcej na: www.gastrotrendy.pl
Dodaj komentarz