Pomysł
narodził się w głowach właścicieli firmy Sudety IT, organizujących od 14 lat
różnorodne imprezy kulinarne w Polsce (m.in. Mistrzostwa Polski w Grillowaniu
czy Festiwal Kuchni Kresowej). Uznali oni, że jedną z większych, aczkolwiek
niedostatecznie promowanych wartości narodowych jest polska kuchnia oraz
związane z nią zwyczaje, charakterystyczne potrawy i składniki, jak również sztuka
serwowania dań. Projekt marketingowy „Kulinarnego Szlaku Turystycznego”
postanowili zaszczepić na Dolnym Śląsku, bardzo popularnym wśród polskich i
zagranicznych turystów.
Kulinarny szlak tworzyć będą obiekty turystyczne serwujące tradycyjną kuchnię polską. Ale każdy z hoteli czy restauracji będzie proponował inny region naszej narodowej kuchni, a więc inny zestaw dań (w specjalnej karcie, będącej uzupełnieniem dotychczasowego menu). Turyści będą mogli zakosztować potraw z całej Polski w miarę podróżowania po Karkonoszach. Powstało już logo akcji, w planach jest także zorganizowanie akcji promującej projekt oraz specjalne oznakowanie obiektów na szlaku. Klienci będą mogli również skorzystać z karty rabatowej.
W
„Kulinarnym Szlaku Turystycznym” nie zabraknie należącego do spółki INTERFERIE
hotelu Bornit, malowniczo położonego w Szklarskiej Porębie u stóp Szrenicy. Ten
czterogwiazdkowy obiekt oferuje swoim gościom zarówno komfortowo wyposażone
pokoje, jak i doskonałą restaurację (ze słonecznym tarasem z widokiem na
panoramę Karkonoszy) i bar usytuowany w urokliwym ogrodzie zimowym. Za
przygotowywanie menu odpowiedzialna jest wykwalifikowana ekipa, która ostatnio szykowała
m.in. specjalny obiad dla mistrzyni świata Justyny Kowalczyk oraz ministra
sportu Mirosława Drzewieckiego. Zespół kucharzy z Bornitu startował w różnych prestiżowych
konkursach, zajął m.in. pierwsze miejsce w regionalnych eliminacjach "IX
Mistrzostwach Polski w Grillowaniu" w kategorii profesjonaliści, a w samym
finale uplasował się na drugim miejscu. Zdobył także tytuł mistrzów Polski w
potrawach z grzybów i dziczyzny.
- Będziemy serwować
naszym gościom potrawy kuchni śląskiej, bardzo charakterystycznej i smacznej.
Przygotujemy osobną, specjalną kartę, a nasi kelnerzy będą informować gości o
tych daniach – mówi Robert Szuber,
dyrektor hotelu Bornit.
To nie wszystko – w ramach „Kulinarnego Szlaku
Turystycznego” współpracujące w projekcie obiekty będą wdrażać także cykl
spotkań z osobami związanymi z danym regionem Polski. Oprócz tego mają szkolić
obsługę w zakresie informowania turystów o tym regionie, o jej tradycjach,
atrakcjach czy kulturze. Uczestniczące w programie hotele i restauracje
znajdują się w Jeleniej Górze, Karpaczu, Kowarach, Szklarskiej Porębie i
Świeradowie Zdroju.
Oficjalne otwarcie szlaku zaplanowane jest na sobotę 1
sierpnia. Projekt objął patronatem marszałek województwa dolnośląskiego oraz
starostwo jeleniogórskie. Na wdrożenie całości projektu i skoordynowanie
działań wszystkich 13 obiektów potrzebnych będzie co najmniej kilka miesięcy, sami
organizatorzy na wypromowanie marki dali sobie pięć lat.
Dodaj komentarz