Sponsorowany przez Nespresso Konkurs Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy to nowatorski projekt, którego celem jest wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród kucharzy lub uczniów szkół gastronomicznych – młodych ludzi poniżej 23-go roku życia. Warunkiem przyjęcia do konkursu jest rekomendacja doświadczonego Szefa kuchni, co gwarantuje wysoki poziom współzawodnictwa. Zawodnicy będą mieli tylko pół godziny na przygotowanie swoich dań (6 porcji); ich pracę będzie oceniać Jury Techniczne, w którym zasiądą profesjonalni szefowie kuchni oraz Jury Degustacyjne (aktorzy, artyści, osoby znane szerokiej publiczności). W Jury będą m.in. szefowie kuchni Robert Sowa i Jerzy Pasikowski, jednak to ocena smakoszy będzie decydująca – bo to przede wszystkim im, jako potencjalnym gościom, dania muszą smakować.
Konkurs „Szef Roku
Podczas trzydniowych Targów EuroGastro koneserzy kawy będą mieli możliwość degustacji kaw Nespresso Grands Crus, a także zapoznania się z szeroką ofertą produktową firmy. Honorowy Patronat nad targami objął Waldemar Pawlak, Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Gospodarki. Targom EuroGastro towarzyszą widowiskowe konkursy, pokazy gotowania znanych szefów kuchni, spotkania branżowe oraz wydarzenia o charakterze szkoleniowym, które są doskonałą okazją do podnoszenia kwalifikacji zawodowych.
Dodaj komentarz