Ernest Jagodzińki, zastępca szefa kuchni hotelu The Westin
Warsaw został wybrany na jedynego kucharza z Polski, który będzie promował
polską kuchnię na Międzynarodowych Targach FOODEX w Japonii.
Na targach FOODEX w Japonii swoją ofertę prezentować będą
najlepsi producenci mięsa w Europie w ramach projektu „Meat in Europe”. Podczas
tego przedsięwzięcia szefowie kuchni z Unii Europejskiej będą promować smaki i
aromaty kuchni z poszczególnych krajów. Na reprezentanta Polski został wybrany
Ernest Jagodziński – zastępca szefa kuchni hotelu The Westin Warsaw, ktory jest
miłośnikiem łączenia tradycyjnych polskich dań
z przyprawami Dalekiego Wschodu.
Ernest Jagodziński podczas trzydniowej imprezy opowie Japończykom o polskich specjałach, smakach i bogatej tradycji kulinarnej, promując nasz region w świecie. Ponadto szef kuchni hotelu Westin będzie odpowiedzialny za kulinarną stronę przyjęcia wydawanego przez polską ambasadę w Tokio, którego celem jest przybliżenie Japończykom polskich tradycji kulinarnych.
Ernest Jagodziński jest związany z hotelem Westin od 2003 r.
rozpoczynał pracę w the Westin Warsaw od stanowiska kucharza, następnie był
szefem restauracji Fusion a obecnie pełni funkcję zastępcy szefa kuchni. Interesuje się wszelkimi nowinkami gastronomicznymi, lubi
zbierać książki kulinarne. Ulubione przyprawy Ernesta to kolendra i imbir
oraz limonka. Ernest Jagodziński jest minimalisą - uważa, ze każde danie ma
swoje miejsce na talerzu.
Międzynarodowe Targi FOODEX Japan 2009 potrfają od 3 do 6 marca 2009 r. i odbędą się w Tokio w halach Makuhari Messe.
Europejski projekt promocyjny „Meat in Europe” ma na celu zaprezentowanie, promocję i zwiększenie eksportu mięs i opartych na nich przetworach spożywczych, które wyprodukowane zostały w krajach Unii Europejskiej. Projekt adresowany jest w szczególności do odbiorców i konsumentów mięsa oraz wędlin w Japonii, Chinach i na Ukrainie.
Dodaj komentarz