II Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku Poznań 14 – 17 sierpnia 2008

W połowie sierpnia Poznań stanie się rajem dla amatorów imprez artystyczno-kulinarnych. W stolicy Wielkopolski organizowany jest po raz drugi Polski Festiwal Dobrego Smaku oraz konkurs Polska Nalewka Roku. Impreza odbędzie się w dniach 14-17 sierpnia 2008 r.

 

Miejscem organizacji Festiwalu jest Poznański Stary Rynek. W roku 2008 dodatkowymi miejscami wydarzeń będą również Plac Wolności oraz uliczki przyległe do Starego Rynku.

 

Organizatorem festiwalu jest MCA Music Sp. z o.o., które zaprasza do współpracy przy organizacji festiwalu dodatkowe instytucje.

 

Myślami przewodnimi Festiwalu są: promocja sztuki kulinarnej, wysokiej jakości produktów kulinarnych i gastronomicznych, promocja Miasta i regionu, tradycyjnych wyrobów Wielkopolski i innych regionów, tradycji związanych z wytwarzaniem domowych Nalewek, rękodzielnictwa. Szyld Festiwalu „Dobry Smak” stwarza również okazję do promowania sztuki, kultury, muzyki, mediów, usług i produktów z „dobrym smakiem”.

 

Festiwal składa się z kilku elementów:

 

JARMARK DOBREGO SMAKU:

 

W ramach Jarmarku Dobrego Smaku producenci tradycyjnej i regionalnej żywności, wydawcy książek, restauracje, firmy i instytucje promują swoje wyroby i usługi na specjalnie udekorowanych straganach ustawionych na płycie poznańskiego Starego Rynku.

 

 

Dużą atrakcją – szczególnie dla najmłodszych – są stoiska interaktywne. W roku 2007 powodzeniem zwiedzających cieszyły się interaktywne stoisko Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego ze Szreniawy na którym można było własnoręcznie zemleć zborze czy poznać techniki wyrobu masła oraz obejrzeć wybrane eksponaty muzeum a także interaktywne stoisko firmy Aquanet gdzie odbywały się próby jakości wody, pokazy z wodą związane w tym pokazy banie mydlanych.

 

Przewidujemy, że wzorem pierwszej edycji jarmark cieszyć się będzie się ogromnym powodzeniem wśród mieszkańców i turystów, a także zainteresowaniem mediów ogólnopolskich i regionalnych, które można myło zauważyć już w ramach pierwszej edycji.

 

SCENA DOBREGO SMAKU i MUZYKA W DOBRYM SMAKU:

 

Jednym z centralnych miejsc Festiwalu jest Scena Dobrego Smaku stawiona na czas jego trwania w zachodniej części Starego Rynku. Każdego dnia Festiwalu w godzinach 17.00 – 22.00 występować będą na niej artyści prezentujący przeróżne kręgi muzycznych zainteresowań – m.in.: jazz, Dixie, muzykę klasyczna, soul, flamenco, folk, muzykę klezmerska i inne. Koncert każdego dnia zakończy się występem „gwiazdy wieczoru” jednego z dni festiwalu wystąpi „gwiazda festiwalu”.

 

KONKURS POLSKA NALEWKA ROKU

Konkurs „Polska Nalewka Roku jest jednym centralnych elementów Festiwalu. W ramach I OFDS odbyła się pierwsza edycja konkursu „Polska Nalewka – 2007, który spotkał się z ogromnym zainteresowaniem zarówno samych uczestników jak i publiczności oraz

mediów. Do konkursu zgłaszane są domowej roboty nalewki sporządzane wg tradycyjnych, rodzinnych i autorskich receptur. Nalewki ocenia Kapituła Dobrego Smaku, w której skład wejdą ludzie świata gastronomii, kultury, sztuki i biznesu. Skład kapituły ma służyć promocji medialnej wydarzenia. W roku 2007 w kapitule zasiedli Piotr Bikont, Hanna Banaszak, Stanisław Sojka, Wojciech Muller, Piotr Frydryszek, Iva Trifonova oraz Jan Babczyszyn. Skład kapituły jest ustalany oddzielnie dla poszczególnych edycji festiwalu.

 

W roku 2008 finał konkursu Polska Nalewka Roku odbędzie się w piątek 15 sierpnia.

 

KUCHNIA DOBREGO SMAKU

 

Na płycie Starego Rynku, na podwyższeniu w sąsiedztwie Sceny Festiwalu stanie – wzorem pierwszej edycji -  profesjonalna Kuchnia Dobrego Smaku. W trakcie trwania festiwalu szefowie kuchni najlepszych poznańskich restauracji prowadzić w niej będą pokazy kulinarne na żywo. Formuła sprawdzona w I edycji festiwalu spotkała się ogromnym zainteresowaniem publiczności. Biorący udział kucharze również cenią sobie możliwość kontaktu z publicznością i opowiadania o swoich technikach i pomysłach kulinarnych. Relacje z pokazów w Kuchni Dobrego Smaku z całą pewnością – jak w przypadku pierwszej edycji - znajdą się w wielu regionalnych i ogólnopolskich mediach.

 

WYDARZENIA TOWARZYSZĄCE

 

W ramach II Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego smaku odbędą się również:

 

14 sierpnia 2008 – Wielkopolska Edycja Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” organizowanego przez Polską Izbę Produktu Tradycyjnego i Regionalnego. W konkursie skierowanym do gospodarstw agroturystycznych, restauracji i kół gospodyń wiejskich nagradzane są tradycyjne potrawy i produkty regionu.

 

16 sierpnia – „Święto Golonki” organizowane przez Wielkopolski Cech Rzeźników i wędliniarzy. W ramach święta przeprowadzony zostanie konkurs na najlepszą golonkę skierowany do restauratorów, kół gospodyń wiejskich i producentów. Przez wszystkie dni trwania festiwalu golonka promowana będzie jako danie regionalne w ramach Jarmarku Dobrego Smaku

 

17  sierpnia -  „Dzień Szneki z Glancem” konkurs realizowany przez Wielkopolski Cech Cukiernikó1) i Piekarzy mający na celu promocję Szneki z Glancem (tradycyjnie zwijanej drożdżówki z lukrem) jako produktu regionalnego. W konkursie startować będą mogły piekarnie i cukiernie z regionu. Przez cały czas trwania jarmarku nabyć będzie można tradycyjne poznańskie i wielkopolskie produkty cukiernicze.

 

W ramach Festiwalu odbędzie się również szeregu wydarzeń towarzyszących jak promocje książek, pokazy filmów, premiery wydawnictw, spotkania autorskie, konkursy kulinarne, warsztaty i tym podobne.

 

Zaproszeni do udziału restauratorzy w swoich lokalach i ich ogródkach proponować będą specjalnie na tę okazję przygotowane potrawy organizować pokazy kulinarne i występy artystyczne.


Program

 

14 sierpnia 2008

 

12.00 – 21.00 Jarmark Dobrego Smaku -  Miejsce: Stary Rynek, Poznań

Regionalna i tradycyjna żywność i produkty, pokazy rękodzielnictwa i rzemiosła, stoiska gastronomiczne, prezentacje partnerów festiwalu, pokazy Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego w Szreniawie

 

12.00 – 18.00 Nasze Kulinarne Dziedzictwo – konkurs Polskiej Izby Produktu Tradycyjnego i Regionalnego

12.00 – 14.00 prezentacje – część konkursowa - w kuchni dobrego smaku.

12.00 – 18.00– prezentacja produktów i potraw konkursowych – stoisko w pobliżu sceny festiwalu

14.00 – 16.00 posiedzenie kapituły konkursu (zamknięte) – sala bankietowa Restauracji Nalewka

 

14.00 – 17.00 Szefowie Kuchni Prezentują – Miejsce: Kuchnia Dobrego Smaku (przy scenie Festiwalu)

Pokazy kulinarne prowadzone przez szefów kuchni najlepszych restauracji w Poznaniu

 

17.00 – 22.00 - Muzyka w Dobrym Smaku  - Scena Festiwalu Dobrego Smaku (vis a vis Restauracji Nalewka)

 

17.00   Retro Jazz Quartet

17.15   Oficjalne Otwarcie I Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, ogłoszenie wyników konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo i wręczenie nagród

17.45  Retro Jazz Quartet

19.00   Julia Rosińska z zespołęm

20.00   Kwartet Marcina Chenczke

21.00   Kraken Klezmer Band

22.00  Zakończenie pierwszego dnia festiwalu

 




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *