Od tego roku właściciele wszystkich restauracji i hoteli opisanych w Czerwonym Przewodniku Michelin mogą wyróżniać swoje lokale znakiem "Recommended by Michelin". Dotychczas takie prawo mieli jedynie zdobywcy Bib Gourmand i Gwiazdek. Natomiast lokale oznaczone "sztućcami" nie otrzymywały żadnych oznaczeń.
"Michelin uznał, że samo znalezienie się w najbardziej prestiżowym na świecie przewodniku hotelowo-kulinarnym zasługuje na wyróżnienie i identyfikację" - tłumaczy Ewa Konopka z Serwisu Komunikacji Michelin Polska.
W Czerwonym Przewodniku Michelin "Main Cities of Europe" wyróżniono 29 polskich restauracji: 13 z Warszawy i 16 z Krakowa (to miasto znalazło się w przewodniku po raz pierwszy). Tylko jedna z nich - warszawski "Absynt" uzyskała Bib Gourmand i według dawnych zasad tylko ona mogłaby być oznakowana.
Main Cities of Europe 2008" to już 27. edycja słynnego czerwonego przewodnika Michelin, który zawiera informacje na temat 41 miast w 20 krajach. Przewodnik opisuje 3006 wybranych miejsc, w tym 1544 hotele i 1462 restauracje w różnych kategoriach cenowych. Przewodnik jest przeznaczony dla osób odbywających podróże służbowe i turystów odwiedzających najważniejsze europejskie miasta.
(na podst. inf. prasowej)
Dodaj komentarz