W dniu 26 lutego 2008, odbyło się Wielkanocne spotkanie ‑Kuchnie Świata zorganizowane przez firmę SaneChem S.A.
W programie imprezy znalazł się m.in. ‑Konkurs na Najpiękniejszy i Tradycyjny Stół Wielkanocny Restauratorów Warmii i Mazur 2008. Do konkurencji przystąpili przedstawiciele restauracji z całego regionu Warmii i Mazur. Celem konkursu była prezentacja kultury i tradycji świąt wielkanocnych.
Przewodniczącym znakomitego jury konkursowego był Szef Kuchni Hotelu Bristol w Warszawie Karol Okrasa prowadzący programu telewizyjnego ‑Kuchnia z Okrasą.
Ocenie jury podlegały zarówno potrawy świąteczne przygotowane i zaprezentowane przez uczestników konkursu jak i aranżacja wielkanocnego stołu tradycyjnego.
Pierwszą nagrodę w konkursie zdobył zespół gastronomii Hotelu Warmińskiego z Olsztyna pod kierownictwem Szefa Kuchni Bogdana Jeżewskiego, wspieranego przez Kucharzy : Łukasza Waśkiewicza i Sławomira Bielskiego oraz resztę zespołu. Na wszystkich wrażenie zrobił stół wiejski z wędzonkami własnego wyrobu oraz takie potrawy jak skoki z królika faszerowane grzybami leśnymi czy tradycyjny mazur świąteczny z bakaliami.
Dodaj komentarz