Od 27 lutego warszawski hotel Bristol wznowi tradycję niedzielnych brunchy w restauracji Marconi. Inauguracyjny brunch uświetni Robert Makłowicz w roli współgospodarza. Menu inspirowane międzywojniem, okresem PRL oraz współczesnymi smakami autorstwa Szefa Kuchni hotelu zabierze gości w podróż przez 120 lat kulinarnej historii.
Po krótkiej przerwie do restauracji Marconi powracają niedzielne brunche. Szef Kuchni Michał Tkaczyk zabierze gości w kulinarną podróż w czasie do lat 20, 30 i 50 XX wieku. Gościem specjalnym dwóch spotkań (27 lutego i 27 marca) będzie Robert Makłowicz, który opowie o historycznej tradycji kulinarnej Warszawy.
Potrawy, które wejdą do brunchowego menu, zostały zainspirowane oryginalnym menu hotelu Bristol z 1913 i 1927 roku oraz smakami dań z warszawskich restauracji dwudziestolecia międzywojennego. II Rzeczpospolita była tak wielokulturowa i otwarta na zagraniczne nowinki, że w tamtejszych książkach kucharskich łatwo znaleźć przepisy inspirowane recepturami z całego świata. Turban rakowy na sałatce warzywnej z jajkami przepiórczymi, szczupak faszerowany, supreme z pulardy z sosem rakowym, czy łącząca wszystkie epoki kaczka pieczona z jabłkami to tylko kilka propozycji z niedzielnych brunchy w Bristolu.
W układaniu menu pomogły też receptury ze słynnej książki autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej, która przez dziesięciolecia była obowiązkową lekturą każdej pani domu. Szef kuchni hotelu Bristol, a Luxury Collection Hotel wczytuje się w historie z przeszłości, aby móc tworzyć brunchowe menu z poszanowaniem dla tradycji i kultury kulinarnej. Niedzielne brunche z muzyką na żywo i kącikiem zabaw dla dzieci odbywać się będą w każdą niedzielę, w godzinach 13:00 – 17:00.
Dodaj komentarz