W dniach 16 – 18 listopada 2007 roku odbył się Konkurs kulinarny Polish Prestige Hotels & Resorts o tytuł Profesjonalisty Roku 2007. Miejscem kulinarnych rozgrywek był Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu.
W tym tegorocznym konkursie zwyciężyły następujące ekipy kucharzy:
I miejsce: Tomasz Siedlik i Bartosz Budzyński z Hotelu HP Park w Poznaniu
II miejsce: Krzysztof Bonk i Wojciech Roszyk z Hotelu Warszawa w Augustowie
III miejsce: Dariusz Mikołajczak i Marcin Belgrau z Hotelu Nadmorski w Gdyni
W konkursie wystartowało 12 ekip z tego 5 z hoteli należących do grupy Polish Prestige Hotels & Resorts. W pierwszej trójce znalazły się aż 2 ekipy kucharskie z hoteli PPH&R.
Celem konkursu było kultywowanie polskich tradycji kulinarnych oraz promowanie utalentowanych i kreatywnych kucharzy, dbających o podtrzymywanie regionalnej sztuki kulinarnej. Uczestnicy mieli za zadanie przygotowanie sześciu przystawek z łososia wędzonego i sześciu dań z wykorzystaniem dowolnego elementu tuszki kurczaka i wątróbki cielęcej oraz dowolnych grzybów świeżych lub suszonych z wyraźnym zaznaczeniem w potrawie charakteru polskiej tradycji kulinarnej.
Imprezę prowadził Karol Okrasa. Konkursowe dania oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego w składzie: Piotr Pabisiak, C-Michael Labarre,Tomasz Szymański,Leszek Gryka.
Laureat konkursu otrzymał nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2008 oraz liczne nagrody. Wyniki kulinarnych zmagań zostały ogłoszone podczas wieczornej Gali, która odbyła się w Restauracji Panorama Hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu.
W konkursie udział wzięły również ekipy:
Andel’s Hotel: Maciej Kopczyński, Jakub Fraś
Art. Hotel: Przemysław Bogucki, Rafał Białek
Centrum Konferencji i Rekreacji Akwawit: Marek Buler, Jakub Buchwald
Hotel Anders: Tomasz Bonisławski, Sławomir Koper
Hotel Kortowo: Maciej Woźniak, Katarzyna Pałka
Hotel Le Royal Meridien Bristol: Krzysztof Czapnik, Michał Bajerski
Hotel Radisson Sas: Marcin Zator, Dawid Wysocki
Park Hotel: Daniel Grycz, Mariusz Siwak
Restauracja Słoneczna (Hotel Diament): Łukasz Smela, Patryk Jóźwik
Według profesjonalistów, ekipy biorące udział w tegorocznym Konkursie kulinarnym PPH&R reprezentowały bardzo wysoki poziom.
Dodaj komentarz