Konkurs kulinarny Polish Prestige Hotels & Resorts

W dniach 16 – 18 listopada 2007 roku odbył się Konkurs kulinarny Polish Prestige Hotels & Resorts o tytuł Profesjonalisty Roku 2007. Miejscem kulinarnych rozgrywek był Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu.


W tym tegorocznym konkursie zwyciężyły następujące ekipy kucharzy:


I miejsce: Tomasz Siedlik i Bartosz Budzyński z Hotelu HP Park w Poznaniu


II miejsce: Krzysztof Bonk i Wojciech Roszyk z Hotelu Warszawa w Augustowie


III miejsce: Dariusz Mikołajczak i Marcin Belgrau z Hotelu Nadmorski w Gdyni


W konkursie wystartowało 12 ekip z tego 5 z hoteli należących do grupy Polish Prestige Hotels & Resorts. W pierwszej trójce znalazły się aż 2 ekipy kucharskie z hoteli PPH&R.


Celem konkursu było kultywowanie polskich tradycji kulinarnych oraz promowanie utalentowanych i kreatywnych kucharzy, dbających o podtrzymywanie regionalnej sztuki kulinarnej. Uczestnicy mieli za zadanie przygotowanie sześciu przystawek z łososia wędzonego i sześciu dań z wykorzystaniem dowolnego elementu tuszki kurczaka i wątróbki cielęcej oraz dowolnych grzybów świeżych lub suszonych z wyraźnym zaznaczeniem w potrawie charakteru polskiej tradycji kulinarnej.


Imprezę prowadził Karol Okrasa. Konkursowe dania oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego w składzie: Piotr Pabisiak, C-Michael Labarre,Tomasz Szymański,Leszek Gryka.


Laureat konkursu otrzymał nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2008 oraz liczne nagrody. Wyniki kulinarnych zmagań zostały ogłoszone podczas wieczornej Gali, która odbyła się w Restauracji Panorama Hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu.


W konkursie udział wzięły również ekipy:

 

Andel’s Hotel: Maciej Kopczyński, Jakub Fraś

Art. Hotel: Przemysław Bogucki, Rafał Białek

Centrum Konferencji i Rekreacji Akwawit: Marek Buler, Jakub Buchwald

Hotel Anders: Tomasz Bonisławski, Sławomir Koper

Hotel Kortowo: Maciej Woźniak, Katarzyna Pałka

Hotel Le Royal Meridien Bristol: Krzysztof Czapnik, Michał Bajerski

Hotel Radisson Sas: Marcin Zator, Dawid Wysocki

Park Hotel: Daniel Grycz, Mariusz Siwak

Restauracja Słoneczna (Hotel Diament): Łukasz Smela, Patryk Jóźwik

 

Według profesjonalistów, ekipy biorące udział w tegorocznym Konkursie kulinarnym PPH&R reprezentowały bardzo wysoki poziom.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *