Herbal Hotel z 66 pokojami, winiarnią i ziołowym ogrodem otwarty został we Wrocławiu przy ul. Włodkowica koło Puro Hotelu w sąsiedztwie Narodowego Forum Muzyki. Hotel powstał w dawnym zespole klasztornym zbudowanym pod koniec XVII wieku. Inwestorem jest wrocławskie Przedsiębiorstwo Budowlano-Konserwatorskie CASTELLUM.
Podczas renowacji zespołu klasztornego wpisanego do rejestru zabytków zachowano historyczny układ przestrzenny i wielkość pomieszczeń, a także oryginalną więźbę dachową i drewniane schody. W wielu pomieszczeniach zachowały się zabytkowe stropy, co pozwoliło na zaprojektowanie w nich historycznych pokoi, różniących się od siebie – ze względu na podziały architektoniczne – wielkością i kształtem. Hotel oferuje m.in. pięć pokoi apartamentowych junior suite od 41 do 46 m kw. oraz 18 pokoi superior double od 22 do 33 m kw. W ofercie winiarni, ulokowanej w dawnej piwnicy, znajduje się asortyment win ze starego kontynentu, a także lokalnych winnic dolnośląskich, do tego także klasztorne miody i piwa (m.in. Trappist Ale – warzone jedynie w sześciu browarach w Belgii i jednym w Holandii). Hotelowy ogród składa się z ponad dwóch tys. bylin (szałwii lekarskiej i omszonej, mięty pieprzowej, kłosowca), prawie 1,5 tys. krzewów ozdobnych i pnączy (m.in. cisy, irgi, śnieguliczki) oraz kilku niewielkich drzew liściastych. W ogrodzie będą organizowane kameralne imprezy i wydarzenia muzyczne czy kulturalne, a także ceremonie ślubne.
Zespół składający się klasztoru Franciszkanów z XVII wieku i dobudowanego przez Elżbietanki w XVIII wieku skrzydła sprzedany został w 2016 r. przez miasto przedsiębiorstwu Castellum za 3,46 mln zł. Łączna powierzchnia budynku to blisko 1,7 tys. m kw., a całej działki 2,7 tys. m kw. Projekt renowacji przygotowała Pracownia Projektowa Archikon z Lublina.
Dodaj komentarz