Sanepid: Przedsiębiorcy mogą przetwarzać dane zaszczepionych klientów. Co na to UODO?   KORONAWIRUS

Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że przedsiębiorcy mają możliwość przetwarzania danych osobowych osób zaszczepionych, które nie wliczają się do limitów dostępności m.in. w hotelach. Jednak w myśl ostatniej dostępnej interpretacji UODO, utrwalanie okazanych dokumentów nie jest dozwolone. "Hotelarz" zwrócił się już do urzędu z prośbą o wyjaśnienie tej sytuacji.

fot. Adobe Stock

Przedsiębiorcy działający w branży hotelarskiej wielokrotnie w ostatnim czasie podnosili kwestię braku rozwiązań prawnych, które umożliwiałyby efektywne weryfikowanie certyfikatów szczepień.

Niejako w odpowiedzi na te zastrzeżenia Główny Inspektor Sanitarny poinformował wczoraj, że "dane osobowe, w tym potwierdzenie faktu zaszczepienia - przekazywane przez klientów wyłącznie dobrowolnie - mogą być przetwarzane w celu realizacji usługi tak, aby zapewnić zgodność działania podmiotu z obowiązującymi przepisami. Przekazane przez klienta dobrowolnie dane mogą być przetwarzane do czasu zakończenia realizacji usługi".

Interpretacja ta stoi jednak w sprzeczności ze stanowiskiem Urzędu Ochrony Danych Osobowych, które w ostatniej z opublikowanych interpretacji, 25 czerwca podało, że nie jest dozwolone utrwalanie okazanych dokumentów czy też zebranych oświadczeń woli. "Brak jest bowiem przesłanek także do dalszego przechowywania informacji o zaszczepieniu po zweryfikowaniu informacji". Pełna treść interpretacji TUTAJ.

"Hotelarz" zwrócił się już do urzędu z prośbą o wyjaśnienie tej sytuacji, gdy otrzymamy informację niezwłocznie ją opublikujemy.

Przypomnijmy, że w myśl obowiązujących przepisów od 15 grudnia m.in. w hotelach, restauracjach i barach obowiązuje limit dostępności max. 30 proc. obłożenia/pokoi przez osoby niezaszczepione, a zwiększenie tego pułapu możliwe jest tylko dla osób zaszczepionych zweryfikowanych przez przedsiębiorcę za pomocą certyfikatu COVID-19.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *