Gospodarka obiegu zamkniętego w hotelu. Jak sfinansować zmiany modelu biznesowego? Na przykład – przez zielone obligacje

Autor: Joanna Borczyk
Degradacja środowiska naturalnego i zmiany klimatyczne zmuszają nas do odejścia od dotychczasowego modelu rozwoju gospodarczego bazującego na zasadzie: „weź – zużyj – wyrzuć” na rzecz gospodarki opartej na obiegu zamkniętym. Nadrzędnym celem gospodarki obiegu zamkniętego (GOZ, zwanej także ekonomią cyrkularną) jest ograniczenie ogólnego wykorzystania zasobów naturalnych i ograniczenie odpadów. W przyjętej 10 lutego 2021 r. przez Parlament Europejski rezolucji w sprawie nowego planu działania dotyczącego gospodarki o obiegu zamkniętym podkreślono, że „myślenie w kategoriach systemu o obiegu zamkniętym i zrównoważonego rozwoju należy w pełni stosować we wszystkich działaniach obejmujących strategie polityczne, produkty, procesy produkcyjne i modele biznesowe”. Jak hotel może dostosować się do postępujących zmian, by nie zostać w tyle i cieszyć się z obecności coraz bardziej świadomych środowiskowo gości? Zamknięty obieg w hotelu Podejmowanie działań spójnych z celami GOZ jest możliwe w każdej działalności gospodarczej, także hotele mogą realizować cele gospodarki obiegu zamkniętego. W działalności hotelarskiej może to nastąpić przede wszystkim poprzez ograniczenie zużycia energii i zasobów, zapobieganie powstawaniu odpadów czy utrzymywanie produktów oraz materiałów w użyciu i w obiegu zamkniętym. Pole do prośrodowiskowego działania występuje zarówno na etapie poprzedzającym wzniesienie obiektu lub jego remont (np. poprzez zoptymalizowane ekologicznie projektowanie przestrzeni hotelowej, wybór prośrodowiskowych materiałów, systemów i urządzeń), w trakcie prac budowlanych (np. poprzez odpowiednie zagospodarowanie odpadów budowlanych, remontowych, modernizacyjnych), jak i w trakcie działalności hotelu (np. przy utylizacji zbędnych elementów wyposażenia hotelu, wyborze łańcucha dostaw, ograniczeniu marnowania jedzenia). Szczególnie istotną rolę odgrywa kwestia wykorzystywanej w hotelu energii zarówno na etapie jej pozyskiwania, jak i zużycia. W tym zakresie wyzwaniem dla obiektów będzie pozyskiwanie energii z alternatywnych źródeł, np. energii słonecznej czy geotermalnej. Podobnie rzecz ma się z wodą – dzięki własnym systemom recyklingu wody, jej oczyszczania i uzdatniania, można istotnie zmniejszyć jej zużycie. Zielone finansowanie Niektóre rozwiązania zgodne z ideą GOZ można wdrożyć bezkosztowo bądź stosunkowo niskim nakładem finansowym (np. zmniejszenie ilości plastiku jednorazowego użytku, pozyskiwanie wody deszczowej), wykorzystując do tego posiadane zasoby. W celu realizacji inwestycji wymagających większego zaangażowania finansowego można natomiast skorzystać z tzw. zielonego finansowania, które jest przeznaczone dla projektów mających [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *