Nespresso Professional wprowadza na rynek Peru
Organic – pierwszą certyfikowaną kawę z organicznych upraw.
Pochodząca z regionu peruwiańskich Andów Arabika jest propozycją
dla konsumentów, którzy na co dzień wybierają produkty najwyższej
jakości, pozyskiwane w zgodzie z naturą i poszanowaniem lokalnych
społeczności. Peru Organic to także kawa o wyjątkowym smaku
i
aromacie, elegancka i owocowa. Nespresso Origins Peru Organic
uzupełnia kolekcję kaw Origins
i gwarantuje doświadczenie
kawowe najwyższej klasy.
Kolekcja Origins to cztery wyjątkowe kawy,
pochodzące ze starannie wybranych obszarów w obrębie jednego
kraju. Na ich aromat i smak składają się metody uprawy kawowców,
sposób zbierania ziaren oraz ich obróbka dokonywana przez lokalne
społeczności, skupione wokół plantacji. Do kaw Origin Guatemala,
Origin Brazil i Origin India dołączyła właśnie Peru Organic –
pierwsza organiczna kawa Nespresso Professional. Pochodzi z wysokich,
osiągających nawet 2100 metrów n.p.m., zboczy peruwiańskich Andów
– to region, z którego Nespresso pozyskuje najlepsze, ekologiczne
i certyfikowane ziarna kawy Arabika. Kawa uprawiana jest tam na
niewielkich plantacjach, należących do sąsiadujących ze sobą
rodzin. Wiele z nich to potomkowie Inków, członkowie grupy
etnicznej Quechua, którzy wiedzę o uprawie kawy przekazują z
pokolenia na pokolenie.
Peru Organic
Ziarna kawy Peru Organic są zbierane i
selekcjonowane ręcznie. Następnie suszone pod specjalnymi
zadaszeniami na tyłach domów właścicieli plantacji. Dzięki temu
każde ziarno ma odpowiednią jakość, a w późniejszym procesie
rozdzielnego palenia uzyskuje wyjątkowy aromat i smak. Ziarna
Arabiki są palone w dwóch częściach: jedna jest długo
palona, aby podkreślić lekki i łagodny charakter kawy oraz wydobyć
egzotyczne nuty owocowe; a druga mocniej palona, aby nadać mieszance
intensywność
i strukturę. Peru Organic to kawa elegancka i
owocowa. Jej delikatną kwaskowość balansuje nuta słodkich
palonych zbóż.
Peru Organic, podobnie jak pozostałe kawy
należące do kolekcji Nespresso Profesional Origins,
jest
kawą wszechstronną – można ją pić w różnych rozmiarach
filiżanek, od Espresso po Americano,
i za każdym razem
zachowuje swój wyjątkowy smak.
Coffee pairing z Peru Organic
Mieszanka Peru Organic to idealna propozycja dla gości restauracji typu fine dining, gdzie będzie doskonałym uzupełnieniem starannie przygotowanego menu. Docenił ją już Wojciech Modest Amaro – wybitny szef kuchni, zdobywca pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin (w 2013 r.).
- W tym roku
stworzyłem restaurację Heart by Amaro, która jest spełnieniem
moich marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i
odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca. Dopełnieniem
serwowanych tam dań jest kawa Nespresso Origin Peru Organic, która
zabiera naszych gości
w egzotyczną podróż na zbocza
peruwiańskich Andów, skąd pochodzi ta wyjątkowa Arabika
– mówi Wojciech Modest Amaro, chef autorskiej kuchni w restauracji
Heart by Amaro w Hotelu Nosalowy Park w Zakopanem. – Cieszę
się, że moja restauracja jest w gronie partnerów Nespresso
Professional i mamy możliwość serwować gościom pierwszą
organiczną kawę Nespresso, z ekologicznych upraw, pozyskiwaną z
poszanowaniem środowiska i dbałością o naturę.
Peru Organic ma w sobie zarówno soczystą kwaskowość i subtelne aromaty owocowe, które podkreślone są gładkim zbożowym aromatem, dlatego Piniotto – danie specjalnie przygotowane przez szefa kuchni Amaro – idealnie łączy się z tą kawą, nadając potrawie wyrazistość. Aromaty owocowe są dopełnieniem fonde, a kurki w emulsji z czarnego czosnku komponują się z nutami zbożowymi. Łagodność orzechów pinii i ostrość fonde w harmonizacji z Peru Organic przekładają się na zbalansowany smak. Ważnym składnikiem dania jest trufla, która w połączeniu z kawą Peru Organic wydobywa z kompozycji zaskakujący smak.
Innym miejscem, gdzie kawę Peru Organic serwuje
się jako dopełnienie specjalnego deseru,
jest warszawska
Signature Restaurant. Zamawiając ciasto śliwkowe z karmelem, gorzką
czekoladą, prażonymi orzechami i popcornem z kaszy gryczanej, które
weszło do jesiennego menu restauracji, goście będą mogli
doświadczyć wyjątkowego połączenia smaków. Śliwka znakomicie
podkreśla owocową nutę kawy, natomiast prażone orzechy i popcorn
z kaszy gryczanej nawiązują do jej aromatu prażonych zbóż. To
deser, który pozostawi długie i przyjemne wspomnienie smaków
jesieni.
- Obecnie na świecie,
również i w Polsce, silnie rozwija się świadomość konsumentów
odnośnie pochodzenia, jak i sposobów pozyskiwania żywności. A to
skutkuje większym zapotrzebowaniem na zdrowy, sprawdzony
produkt czy danie – mówi Wojciech
Kilian, szef kuchni Signature Restaurant.
– Nasza
restauracja stara się wychodzić naprzeciw tym oczekiwaniom, budując
swoje menu w oparciu
o dostępność i świeżość lokalnych
składników, pochodzących nie tylko ze zrównoważonych upraw,
ale
i np. połowów (nie korzystając z zagrożonych gatunków ryb),
starając się wybierać produkty najlepsze pod względem jakościowym
i ekologicznym – dodaje.
Inspiracją do deseru serwowanego z kawą Peru Organic była także książka kucharska z 1910 roku pt. „Praktyczna kuchnia” Róży Makarewiczowej. Jej przepis na deser „Kasztanowa legumina” wykorzystał szef kuchni Restauracji Epoka w Warszawie, słynącej z własnych interpretacji polskich tradycji kulinarnych.
- W starych kulinarnych książkach lubię to, że przepisy bazowały na produktach najwyższej jakości, a sprawdzone receptury przekazywało się z pokolenia na pokolenie. Podobnie jak z tradycją uprawy peruwiańskiej kawy. W Restauracji Epoka z taką samą troską korzystamy z dziedzictwa polskiej kuchni nadając jej szczyptę nowoczesności i wyrafinowania. Dbamy o każdy szczegół, by to “epokowe doświadczenie” stało się uzależniającym przeżyciem dla naszych gości” – mówi Marcin Przybysz, szef kuchni Restauracji Epoka. Jego wersja kasztanowej leguminy, z jadalnych kasztanów, jaj i cukru, została wzbogacona o smak białej trufli. Serwowana w towarzystwie kawy po wiedeńsku na bazie Peru Organic z chałwą, posypana gorzką czekoladą, na pewno będzie dla gości „epokowym przeżyciem”.
Kawa
Peru Organic jest dostępna od 9 listopada 2020 r. Więcej informacji
na temat Peru Organic
i oferty Nespresso Professional znajduje
się na stronie internetowej dla sektora B2B:
https://www.nespresso.com/pro/pl/pl/kawy-origins#peru-organic.
Więcej na temat
ekologicznych działań marki można znaleźć na dedykowanej stronie
Nespresso
LICZY SIĘ DZIAŁANIE:
https://www.nespresso.com/pro/pl/pl/pages/our-choices.
Dodaj komentarz