W związku z wprowadzeniem przez rząd niedawnych obostrzeń Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego zwróciła się Ministerstwa Zdrowia z prośbą o interpretację przepisów dotyczących funkcjonowania restauracji w hotelach. Wynika z niej, że podawanie posiłków jest możliwe wyłącznie do stolika z zachowaniem reżimu sanitarnego. Ponadto przepisy nie wprowadzają ograniczenia czasu pracy hotelowej restauracji.
Ministerstwo Zdrowia przypomina, że funkcjonowanie restauracji dozwolone jest wyłącznie dla gości, których pobyt w obiekcie wynosi przynajmniej jedną dobę hotelową, pod warunkiem zapewnienia aby:
-goście realizowali obowiązek zakrywania ust i nosa do czasu zajęcia przez nich miejsc, w których będą spożywali posiłki, lub napoje
- goście zajmowali co drugi stolik i odległość między stolikami wynosiła co najmniej1,5 metra, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1m, licząc od powierzchni stolika
Dodaj komentarz