IGHP przychyla się do stanowiska „Hotelarza” w kwestii funkcjonowania gastronomii hotelowej   KORONAWIRUS

W związku z wprowadzonym 13 marca rozporządzeniem ministra zdrowia w sprawie wprowadzenia stanu zagrożenia epidemicznego, ograniczającego funkcjonowanie restauracji na terenie Polski, pojawiły się wątpliwości dotyczące interpretacji rozporządzenia. Redakcja "Hotelarza" od początku stała na stanowisku, że śniadania powinny być dostarczane bezpośrednio do pokoi gości, restauracje świadczyć usługi wyłącznie w formule "room service" i wydawać posiłki na wynos. Dziś podobną rekomendację wydała Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego.

Jak pisze IGHP w oświadczeniu opublikowanym na stronie

"Ze względu na pilny charakter zagadnienia i brak odpowiedzi MZ na wysłane zapytanie, zarząd Izby w dniu dzisiejszym skontaktował się telefonicznie z p. Rafałem Szlachtą - dyrektorem Departamentu Turystyki w MR.

Interpretacja prawna przepisów, na której oparta była rekomendacja Izby nie jest kwestionowana, jednak Izba przyjęła sugestię MR, że sposób podawania posiłków gościom hotelowym w tych dramatycznie zmieniających się okolicznościach powinien się odbywać w formie „na wynos”. 

Uwzględniając konieczność wspólnego działania, IGHP rekomenduje zaakceptowanie takiej formy funkcjonowania gastronomii hotelowej."



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *