Kolejna edycja Targów HORECA/GASTROFOOD/ENOEXPO skierowanych do branż gastronomicznej, hotelarskiej i winiarskiej odbędzie się 20-22 listopada w EXPO Kraków. Po raz pierwszy podczas targów odbędą się dwa wydarzenia szkoleniowo- warsztatowe: Chef’s Day (20 listopada) dla szefów kuchni oraz F&B Day (21 listopada) dla managerów i kierowników gastronomii.
W 2019 r. Kraków został wybrany na Europejską Stolicę Kultury Gastronomicznej. W związku z tym na HORECE odbędzie się też finał krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland. Na zwiedzających czekać będzie dużo atrakcji i nowości zgodnie z hasłem przewodnim „Tradycja w natarciu” – krakowskie produkty lokalne w nowej odsłonie, wina z endemicznych odmian winorośli z różnych krajów, spotkania z blisko 350 wystawcami oraz bogaty program merytoryczny. Ważnym elementem dziedzictwa kulinarnego Krakowa jest ocalanie od zapomnienia lokalnych produktów, takich jak głąbik krakowski, który jeszcze w latach 60. XX wieku gościł na krakowskich stołach w sałatkach lub po przetworzeniu w formie kiszonek. Targi w Krakowie wraz z Urzędem Miasta Krakowa, realizatorem projektu Slowfood CE, zainicjowały akcję sadzenia głąbika z krakowskimi szefami kuchni. Kolejnym etapem są zbiory. Na targach będzie można spróbować potraw na bazie głąbika, a w przyszłości znaleźć je w kartach dań krakowskich restauracji. Analogicznie do trendów w kulinariach, gdzie kucharze sięgają do korzeni i wskrzeszają zapomniane warzywa, identyczny mechanizm można zaobserwować w winiarstwie. Na ENOEXPO gościć będą producenci z całego świata, którzy przygotują specjalną selekcję lokalnych szczepów i wyjątkowe degustacje, a wszystko to z myślą o odbiorcach z branży HoReCa i handlu. •
W 2019 r. Kraków został wybrany na Europejską Stolicę Kultury Gastronomicznej. W związku z tym na HORECE odbędzie się też finał krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland. Na zwiedzających czekać będzie dużo atrakcji i nowości zgodnie z hasłem przewodnim „Tradycja w natarciu” – krakowskie produkty lokalne w nowej odsłonie, wina z endemicznych odmian winorośli z różnych krajów, spotkania z blisko 350 wystawcami oraz bogaty program merytoryczny. Ważnym elementem dziedzictwa kulinarnego Krakowa jest ocalanie od zapomnienia lokalnych produktów, takich jak głąbik krakowski, który jeszcze w latach 60. XX wieku gościł na krakowskich stołach w sałatkach lub po przetworzeniu w formie kiszonek. Targi w Krakowie wraz z Urzędem Miasta Krakowa, realizatorem projektu Slowfood CE, zainicjowały akcję sadzenia głąbika z krakowskimi szefami kuchni. Kolejnym etapem są zbiory. Na targach będzie można spróbować potraw na bazie głąbika, a w przyszłości znaleźć je w kartach dań krakowskich restauracji. Analogicznie do trendów w kulinariach, gdzie kucharze sięgają do korzeni i wskrzeszają zapomniane warzywa, identyczny mechanizm można zaobserwować w winiarstwie. Na ENOEXPO gościć będą producenci z całego świata, którzy przygotują specjalną selekcję lokalnych szczepów i wyjątkowe degustacje, a wszystko to z myślą o odbiorcach z branży HoReCa i handlu. •
Dodaj komentarz