But pełen sera

Włochy są prawdziwą republiką sera. Łączą masowość produkcji Mozarelli, Parmezanu i Gorgonzoli z unikatowością serów od regionalnych wytwórców. W każdym rejonie tego słonecznego kraju można znaleźć co najmniej kilka niespotykanych gdzie indziej serów

Gorgonzola – nazwa sera pochodzi od miasteczka Gorgonzola koło Mediolanu, które było ważnym ośrodkiem wymiany i spotkań pasterzy pędzących stada bydła. Cechą charakterystyczną tego sera jest jego porowata powierzchnia. Jest to miękki ser o kształcie cylindrycznym; tłusty z nie gotowanej pasty, otrzymywany z pełnego mleka krowiego. Skórka jest jasnoczerwona, a pasta spójna, biała lub słomkowa
i porowata dzięki rozwojowi pleśni.

Parmigiano Reggiano – jest to ser z ga-tunku półtłustych, produkowany z pasty serowej gotowanej, nie poddawanej prasowaniu. Otrzymywany jest z surowego mleka krowiego. Jego skórka jest koloru złoto-żółtego, lekko oleista. Pasta serowa ma strukturę maleńkich granulek o kolorze kości słoniowej przechodzącej w kolor słomkowy, jest krucha i łatwo rozpuszczalna. Charakterystyczna jest obecność małych, białych kryształków, które są wskaźnikiem długiego dojrzewania, trwającego średnio 24 miesiące. Ser ma smak delikatny, wonny, trwały, niosący w sobie zapach mleka i roślin. Popular [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *