W restauracji toruńskiego Hotelu Mercure rozpoczął się tradycyjny tydzień golonki. Szef kuchni proponuje to danie w kilku postaciach.
Wczoraj dziennikarze mogli poznać szczegóły tegorocznego, siódmego już Tygodnia Golonki, który od dwóch lat jest organizowany przez Hotel Mercure Helios (poprzednio imprezy odbywały się w nieistniejącym już hotelu Kosmos). Do 24 lutego w hotelowej restauracji (od godz. 12-23) można zamówić golonkę na pięć sposobów: gotowaną, po bawarsku, po toruńsku w sosie piernikowym, po węgiersku z boczkiem i papryką oraz w nadzieniem borowikowym. Ta potrawa znalazła już swoje miejsce w menu. Wystarczy dodać, że podczas ubiegłorocznych dni golonki, hotelowa kuchnia przyrządziła ponad 300 kilogramów golonek. - Mieszkańcy Torunia oraz turyści i goście odwiedzający miasto w drugiej połowic lutego doskonale wiedzą, że w restauracji hotelu Mercure mogą spróbować golonek w różnych postaciach - mówi Grzegorz Stawicki, szef kuchni. Zwieńczeniem tegorocznego tygodnia golonki w hotelu Mercure będzie bal zapustny, którego jedną z głównych potraw będzie oczywiście golonka w pięciu postaciach.
Źródło: NOWOŚCI (2009-02-12) str.: 12
Dodaj komentarz