W 11. edycji Wine & Food Noble Night, jednego z najbardziej prestiżowych i najtrudniejszych konkursów kulinarnych w Polsce, pierwsze miejsce w kategorii Danie Główne zdobył Mariusz Kucharczak z restauracji Boletus w Zamku Kliczków, a jury profesjonalne nagrodziło Jakuba Kasprzaka z restauracji Lumiere w hotelu Best Western Edison w Baranowie. Wśród 12 finalistów znalazło się aż siedmiu szefów kuchni restauracji w hotelach.
Nagrodą dla obydwu zwycięzców są staże w 2- i 3-gwiazdkowych hiszpańskich restauracjach w Gironie: Miramar i El celler de can Roca. Wine & Food Noble Night spośród innych konkursów kulinarnych wyróżnia skala przedsięwzięcia. Każdy z szefów kuchni wraz ze swoim zespołem przygotowuje autorskie menu składające się z przystawki i dania głównego, które poddawane są ocenie kilkuset gości zgromadzonych w restauracji stworzonej specjalnie tylko na tę okazję w wynajętej hali. Jest to drugi, finałowy etap konkursu. W pierwszym dokonuje się selekcji nadesłanych zgłoszeń i wyboru 12 finałowych restauracji. W trakcie kwalifikacji sprawdzana jest karta menu, dobór smaków, jakość obsługi, dbałość o aranżację wnętrza restauracji.
Wśród tegorocznych finalistów siedmiu reprezentowało restauracje działające w hotelach i obiektach hotelowych, oprócz zwycięzców również: Arkadiusz Gawron, SmaQ Food & Wine w Q Hotel Plus, Katowice, Wiktor Ignaczak, ProVita, Kołobrzeg, Grzegorz Pawlik & Mateusz Suliga, Unicus Palace i Unicus, Kraków, Marcin Szwak, Chapeau Bas w Grand Lubicz, Ustka oraz Sebastian Truszkowski, Natura w Rosevia Resort & Spa, Jastrzębia Góra.
Mariusz Kucharczak zwyciężył w głosowaniu gości daniem głównym, które składało się z polików z dzika, purée z korzenia pietruszki z gruszką, sosu winogronowego, chrustu z pasternaku, pudru paprykowego i oliwy z pokrzywy. Zdobył też drugie miejsce w kategorii Przystawka (tatar wołowy z szalotką i korniszonem, majonez ostrygowy, świeża pieczarka w pudrze z borowika, biszkopt z jeżyn, marynowane jeżyny, faworek tymiankowy). Mariusz Kucharczak doświadczenie zdobywał m.in. w restauracji hotelu Marine w Kołobrzegu i Novotel Centrum Poznań.
Jak przyznał, gdyby cena produktów nie grała roli, do swojego menu chętnie wprowadziłby bobra. – Nasza wygrana odbiła się szerokim echem, już na drugi dzień po konkursie do restauracji Boletus przyjeżdżali goście z pytaniami o zwycięskie danie główne – mówi laureat. Osobna ocena należała do jury profesjonalnego pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego z restauracji Ed Red. Biorąc pod uwagę smaki, dobór technik i estetykę, profesjonaliści wyróżnili Jakuba Kasprzaka, który jako danie główne przygotował kaczkę z czarną rzepą, dziką różą i czerwoną kapustą. •
Nagrodą dla obydwu zwycięzców są staże w 2- i 3-gwiazdkowych hiszpańskich restauracjach w Gironie: Miramar i El celler de can Roca. Wine & Food Noble Night spośród innych konkursów kulinarnych wyróżnia skala przedsięwzięcia. Każdy z szefów kuchni wraz ze swoim zespołem przygotowuje autorskie menu składające się z przystawki i dania głównego, które poddawane są ocenie kilkuset gości zgromadzonych w restauracji stworzonej specjalnie tylko na tę okazję w wynajętej hali. Jest to drugi, finałowy etap konkursu. W pierwszym dokonuje się selekcji nadesłanych zgłoszeń i wyboru 12 finałowych restauracji. W trakcie kwalifikacji sprawdzana jest karta menu, dobór smaków, jakość obsługi, dbałość o aranżację wnętrza restauracji.
Wśród tegorocznych finalistów siedmiu reprezentowało restauracje działające w hotelach i obiektach hotelowych, oprócz zwycięzców również: Arkadiusz Gawron, SmaQ Food & Wine w Q Hotel Plus, Katowice, Wiktor Ignaczak, ProVita, Kołobrzeg, Grzegorz Pawlik & Mateusz Suliga, Unicus Palace i Unicus, Kraków, Marcin Szwak, Chapeau Bas w Grand Lubicz, Ustka oraz Sebastian Truszkowski, Natura w Rosevia Resort & Spa, Jastrzębia Góra.
Mariusz Kucharczak zwyciężył w głosowaniu gości daniem głównym, które składało się z polików z dzika, purée z korzenia pietruszki z gruszką, sosu winogronowego, chrustu z pasternaku, pudru paprykowego i oliwy z pokrzywy. Zdobył też drugie miejsce w kategorii Przystawka (tatar wołowy z szalotką i korniszonem, majonez ostrygowy, świeża pieczarka w pudrze z borowika, biszkopt z jeżyn, marynowane jeżyny, faworek tymiankowy). Mariusz Kucharczak doświadczenie zdobywał m.in. w restauracji hotelu Marine w Kołobrzegu i Novotel Centrum Poznań.
Jak przyznał, gdyby cena produktów nie grała roli, do swojego menu chętnie wprowadziłby bobra. – Nasza wygrana odbiła się szerokim echem, już na drugi dzień po konkursie do restauracji Boletus przyjeżdżali goście z pytaniami o zwycięskie danie główne – mówi laureat. Osobna ocena należała do jury profesjonalnego pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego z restauracji Ed Red. Biorąc pod uwagę smaki, dobór technik i estetykę, profesjonaliści wyróżnili Jakuba Kasprzaka, który jako danie główne przygotował kaczkę z czarną rzepą, dziką różą i czerwoną kapustą. •
Dodaj komentarz