9 lat od zakupu przez Holding Liwa historycznego budynku Prudential w centrum Warszawy i wielu kolejnych terminach zapowiadanego otwarcia hotelu (pierwszym było Euro 2012), na początku listopada otwarty został 5-gwiazdkowy hotel Warszawa ze 142 pokojami i apartamentami. To już trzeci hotel 5-gwiazdkowy otwarty w tym roku w Warszawie po Renaissance i Raffles. Wszystkie miały otworzyć się dużo wcześniej, w efekcie w 2018 r. warszawski rynek hoteli z najwyższego segmentu powiększył się o 470 pokoi. A cały warszawski rynek hotelowy o ok. 2 tys. pokoi.
We wnętrzach dominuje kamień, stal, miedź i szkło oraz drewniane wykończenia. W części pokoi widoczne są betonowe stropy konstrukcyjne. Łazienki zostały wykończone marmurem i wyposażone w kosmetyki Acqua di Parma. Standardowe pokoje mają 35 m kw., apartamenty Junior 50 m kw., a Deluxe 80 m kw. Dwupoziomowy apartament Prezydencki na najwyższej kondygnacji ma 160 m kw. oraz przeszklone wejście na 100-metrowy taras widokowy na dachu. Wnętrza zostały zaprojektowane przez Leszka Likusa oraz architektów z Holdingu Liwa. W hotelu znajdują się trzy sale konferencyjne o łącznej powierzchni 250 m kw. plus duże przeszklone patio połączone z każdą z sal oraz dwie restauracje: Warszawska – ulokowana na dwóch podziemnych poziomach z kuchnią polską (i produkowanymi na miejscu wędlinami, które dojrzewają w specjalnie przygotowanym pomieszczeniu) oraz Szóstka – na szóstym piętrze z dużym tarasem od ul. Świętokrzyskiej, oferująca wkrótce kuchnię wegetariańską. Na najniższym piętrze znajduje się strefa SPA i rekreacji z basenem, gabinetami zabiegowymi, centrum fitness. Hotelem zarządza Alicja Likus, a szefem kuchni jest Dariusz Barański z restauracji Concept 13 w domu handlowym Vitkac, również należącym do rodziny Likusów. 17-kondygnacyjny budynek Prudentiala powstał w latach 30. XX wieku i był wówczas najwyższy w Polsce. Od 1954 do 2003 r. działał tam hotel Warszawa ze 180 pokojami. W 2009 r. budynek wraz z przyległym do niego skrzydłem kupił Holding Liwa i początkowo deklarował, że do Euro 2012, najpóźniej w 2013 r. otworzy tam luksusowy hotel ze 100 pokojami i prywatnymi apartamentami na najwyższych kondygnacjach. Potem z wielu przyczyn ten termin się przesuwał. •
We wnętrzach dominuje kamień, stal, miedź i szkło oraz drewniane wykończenia. W części pokoi widoczne są betonowe stropy konstrukcyjne. Łazienki zostały wykończone marmurem i wyposażone w kosmetyki Acqua di Parma. Standardowe pokoje mają 35 m kw., apartamenty Junior 50 m kw., a Deluxe 80 m kw. Dwupoziomowy apartament Prezydencki na najwyższej kondygnacji ma 160 m kw. oraz przeszklone wejście na 100-metrowy taras widokowy na dachu. Wnętrza zostały zaprojektowane przez Leszka Likusa oraz architektów z Holdingu Liwa. W hotelu znajdują się trzy sale konferencyjne o łącznej powierzchni 250 m kw. plus duże przeszklone patio połączone z każdą z sal oraz dwie restauracje: Warszawska – ulokowana na dwóch podziemnych poziomach z kuchnią polską (i produkowanymi na miejscu wędlinami, które dojrzewają w specjalnie przygotowanym pomieszczeniu) oraz Szóstka – na szóstym piętrze z dużym tarasem od ul. Świętokrzyskiej, oferująca wkrótce kuchnię wegetariańską. Na najniższym piętrze znajduje się strefa SPA i rekreacji z basenem, gabinetami zabiegowymi, centrum fitness. Hotelem zarządza Alicja Likus, a szefem kuchni jest Dariusz Barański z restauracji Concept 13 w domu handlowym Vitkac, również należącym do rodziny Likusów. 17-kondygnacyjny budynek Prudentiala powstał w latach 30. XX wieku i był wówczas najwyższy w Polsce. Od 1954 do 2003 r. działał tam hotel Warszawa ze 180 pokojami. W 2009 r. budynek wraz z przyległym do niego skrzydłem kupił Holding Liwa i początkowo deklarował, że do Euro 2012, najpóźniej w 2013 r. otworzy tam luksusowy hotel ze 100 pokojami i prywatnymi apartamentami na najwyższych kondygnacjach. Potem z wielu przyczyn ten termin się przesuwał. •
Dodaj komentarz