Novotel Poznań Centrum przeszedł gruntowną modernizację wnętrz od parteru do ostatniego piętra. Na początku przyszłego roku w tym samym budynku ruszyć ma hotel ibis. Za projekt nowej aranżacji całego obiektu, w którym współistnieć mają dwie różne marki, odpowiedzialna była pracownia Tremend.
Efektem rewitalizacji są wnętrza o naturalnym charakterze – proste formy, jasne barwy, przełamane nieoczywistą kolorystyką, drewniane elementy, ciepłe światło i dużo zieleni mają tworzyć przestrzeń sprzyjającą wyciszeniu, odpoczynkowi i pracy. Centralnym punktem obiektu jest recepcja, którą zdobi barwny mural Tytusa Brzozowskiego, przedstawiający tętniące życiem poznańskie ulice. W hotelu znajduje się również nowe miejsce spotkań – WiseCafe, zlokalizowana w sercu hotelowego lobby przestrzeń, mająca przywodzić na myśl osobliwy warsztat lub oryginalny magazyn. Główną atrakcją WiseCafe jest profesjonalny piec służący do wypalania ziaren kawy na miejscu (to pierwszy hotel na świecie, gdzie kawa jest wypalana na miejscu i sprzedawana pod własną marką).
Jednym z elementów wystroju są także urządzenia hydroponiczne, czyli miniogródki pozwalające na uprawę ziół bez udziału gleby. WiseCafe to unikatowy koncept klimatycznej kawiarni, zaprojektowanej zgodnie z założeniami programu zrównoważonego rozwoju Grupy AccorHotels i Grupy Orbis – Planet 21. Niskoemisyjność i podejście „zero waste” to jedne z jego głównych filarów. W obiekcie mieści się również restauracja Winestone z lekką i zdrową kuchnią, uwzględniającą potrawy ekologiczne, bezglutenowe oraz wegetariańskie, której smaki uzupełnia bogaty wybór win z całego świata. Stonowana kolorystyka oraz nowoczesne, proste formy mają podkreślać kameralność i elegancję tego miejsca.
Rozbudowane zaplecze konferencyjne hotelu Novotel Poznań Centrum oferuje 1,2 tys. m kw. powierzchni z siedmioma salami mogącymi pomieścić 1,1 tys. osób. Na początku przyszłego roku w tym samym budynku na sześciu niższych piętrach otwarty zostanie hotel ibis Poznań Centrum ze 190 pokojami, a Novotel (326 pokoi) pozostanie na dziewięciu wyższych. Za całość wnętrz odpowiedzialna jest pracownia Tremend. – Zadanie było trudne, bo wejście, recepcja, lobby, strefy gastronomiczne pozostały wspólne dla obydwu hoteli. Był to swego rodzaju eksperyment. Klient hotelu o niższym standardzie spotyka się z klientem hotelu o wyższym standardzie w recepcji, restauracjach, barze. Aby sprostać wyzwaniu, stworzyliśmy mniej formalną, eklektyczną przestrzeń z industrialnymi detalami, jak odkryte sufity i widoczne instalacje, z elementami eko i dużą ilością zieleni, tak aby każdy czuł się tutaj dobrze.
Połączenie odmiennych standardów i znalezienie koncepcji przestrzeni wspólnych udało się dzięki wprowadzeniu mieszanki stylów. To zróżnicowanie sprawiło, że rozbieżności między segmentami stały się mniej widoczne – tłumaczy Magdalena Federowicz-Boule, prezes Tremend. Architektom zależało na stworzeniu stref wspólnych sprzyjających interakcjom, gdzie goście będą chcieli spędzać wolny czas, pracować, spożywać posiłki, integrować się. Lobby staje się tu ważną przestrzenią społeczną. Nietypowe recepcje, odbiegające formą od standardowej długiej, wysokiej lady oraz mieszanka nowoczesnego wzornictwa zestawiona z propozycjami vintage, zmniejszają dystans i nadają wnętrzu bardziej przyjazny charakter. Uwagę w lobby przykuwają oryginalne, geometryczne wzory wykładzin Newmor w stylistyce retro oraz nietypowe lampy Puff-Buff, przypominające bąbelkowe instalacje.
Efektem rewitalizacji są wnętrza o naturalnym charakterze – proste formy, jasne barwy, przełamane nieoczywistą kolorystyką, drewniane elementy, ciepłe światło i dużo zieleni mają tworzyć przestrzeń sprzyjającą wyciszeniu, odpoczynkowi i pracy. Centralnym punktem obiektu jest recepcja, którą zdobi barwny mural Tytusa Brzozowskiego, przedstawiający tętniące życiem poznańskie ulice. W hotelu znajduje się również nowe miejsce spotkań – WiseCafe, zlokalizowana w sercu hotelowego lobby przestrzeń, mająca przywodzić na myśl osobliwy warsztat lub oryginalny magazyn. Główną atrakcją WiseCafe jest profesjonalny piec służący do wypalania ziaren kawy na miejscu (to pierwszy hotel na świecie, gdzie kawa jest wypalana na miejscu i sprzedawana pod własną marką).
Jednym z elementów wystroju są także urządzenia hydroponiczne, czyli miniogródki pozwalające na uprawę ziół bez udziału gleby. WiseCafe to unikatowy koncept klimatycznej kawiarni, zaprojektowanej zgodnie z założeniami programu zrównoważonego rozwoju Grupy AccorHotels i Grupy Orbis – Planet 21. Niskoemisyjność i podejście „zero waste” to jedne z jego głównych filarów. W obiekcie mieści się również restauracja Winestone z lekką i zdrową kuchnią, uwzględniającą potrawy ekologiczne, bezglutenowe oraz wegetariańskie, której smaki uzupełnia bogaty wybór win z całego świata. Stonowana kolorystyka oraz nowoczesne, proste formy mają podkreślać kameralność i elegancję tego miejsca.
Rozbudowane zaplecze konferencyjne hotelu Novotel Poznań Centrum oferuje 1,2 tys. m kw. powierzchni z siedmioma salami mogącymi pomieścić 1,1 tys. osób. Na początku przyszłego roku w tym samym budynku na sześciu niższych piętrach otwarty zostanie hotel ibis Poznań Centrum ze 190 pokojami, a Novotel (326 pokoi) pozostanie na dziewięciu wyższych. Za całość wnętrz odpowiedzialna jest pracownia Tremend. – Zadanie było trudne, bo wejście, recepcja, lobby, strefy gastronomiczne pozostały wspólne dla obydwu hoteli. Był to swego rodzaju eksperyment. Klient hotelu o niższym standardzie spotyka się z klientem hotelu o wyższym standardzie w recepcji, restauracjach, barze. Aby sprostać wyzwaniu, stworzyliśmy mniej formalną, eklektyczną przestrzeń z industrialnymi detalami, jak odkryte sufity i widoczne instalacje, z elementami eko i dużą ilością zieleni, tak aby każdy czuł się tutaj dobrze.
Połączenie odmiennych standardów i znalezienie koncepcji przestrzeni wspólnych udało się dzięki wprowadzeniu mieszanki stylów. To zróżnicowanie sprawiło, że rozbieżności między segmentami stały się mniej widoczne – tłumaczy Magdalena Federowicz-Boule, prezes Tremend. Architektom zależało na stworzeniu stref wspólnych sprzyjających interakcjom, gdzie goście będą chcieli spędzać wolny czas, pracować, spożywać posiłki, integrować się. Lobby staje się tu ważną przestrzenią społeczną. Nietypowe recepcje, odbiegające formą od standardowej długiej, wysokiej lady oraz mieszanka nowoczesnego wzornictwa zestawiona z propozycjami vintage, zmniejszają dystans i nadają wnętrzu bardziej przyjazny charakter. Uwagę w lobby przykuwają oryginalne, geometryczne wzory wykładzin Newmor w stylistyce retro oraz nietypowe lampy Puff-Buff, przypominające bąbelkowe instalacje.
Dodaj komentarz