Bezpieczeństwo płatności i obiegu gotówki

Autor: Dorota Jakubik
Kontrola operacji finansowych – gotówkowych i bezgotówkowych w hotelu dotyczy przede wszystkim recepcji (opłaty za pokoje, minibar, parking), gastronomii i usług w wellness & SPA. Podstawą w organizacji struktury przepływów pieniężnych jest zagwarantowanie bezpieczeństwa, zarówno pod kątem bilansu finansowego, jak i pracowników odpowiedzialnych za obrót gotówką. Wzwiązku z tym powinny zostać wprowadzone standardy określające częstotliwość rozliczania gotówki zarówno pogotowi kasowych (to ustalona stała kwota gwarantująca sprawne dokonywanie operacji kasowych w punkcie sprzedaży), jak i utargów, np. na koniec każdej zmiany lub na koniec dnia. Podstawowe zasady przyjmowania płatności gotówką i kartami kredytowymi Obowiązkiem każdego pracownika obsługującego kasę jest sprawdzenie, czy banknoty nie są fałszywe, uszkodzone lub też nie zostały wycofane z obrotu – należy śledzić instrukcje bankowe dotyczące wzorów obowiązujących banknotów. Gdy goście dokonują płatności w walucie obcej, należy [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *