Autor: Dorota Jakubik
Kontrola operacji finansowych – gotówkowych i bezgotówkowych w hotelu dotyczy przede wszystkim recepcji (opłaty za pokoje, minibar, parking), gastronomii i usług w wellness & SPA. Podstawą w organizacji struktury przepływów pieniężnych jest zagwarantowanie bezpieczeństwa, zarówno pod kątem bilansu finansowego, jak i pracowników odpowiedzialnych za obrót gotówką.
Wzwiązku z tym powinny zostać wprowadzone standardy określające częstotliwość rozliczania gotówki zarówno pogotowi kasowych (to ustalona stała kwota gwarantująca sprawne dokonywanie operacji kasowych w punkcie sprzedaży), jak i utargów, np. na koniec każdej zmiany lub na koniec dnia.
Podstawowe zasady przyjmowania płatności gotówką i kartami kredytowymi
Obowiązkiem każdego pracownika obsługującego kasę jest sprawdzenie, czy banknoty nie są fałszywe, uszkodzone lub też nie zostały wycofane z obrotu – należy śledzić instrukcje bankowe dotyczące wzorów obowiązujących banknotów. Gdy goście dokonują płatności w walucie obcej, należy [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz