Czystość to pieniądz

Autor: Anna Jabłońska
Wygoda, komfort oraz czystość to niezbędne minimum, które hotel musi zapewnić swoim gościom. Od tych czynników zależy bowiem „być albo nie być” obiektu oferującego noclegi. Zła opinia spowodowana niedociągnięciami w sprzątaniu czy brakiem higieny może ciągnąć się za hotelem bardzo długo. Dlatego tak ważna jest właściwa organizacja pracy służby pięter, odpowiedni dobór środków czystości oraz przemyślana inwestycja w sprzęt. Wszystkie trybiki w hotelowej maszynie muszą każdego dnia działać niezawodnie i na pełnych obrotach. Nie ma tu mowy o uchybieniach, niedociągnięciach czy błędach w sprzątaniu, bo te momentalnie wychwyci czujne oko gościa. Chce on mieć pewność, że – niezależnie od tego, ile zapłaci za nocleg – właściwie wydał ciężko zarobione przez siebie pieniądze. Jak więc zorganizować pracę hotelu, aby czystość była jego wizytówką? Organizacja pracy housekeepingu Ten hotelowy dział musi działać szybko, skutecznie i wyjątkowo sprawnie. Żeby tak było, niezwykle ważne jest skrupulatne wyznaczenie procedur, określenie procesów, które składają się na regulamin pracy działu, przypisanie obowiązków konkretnym osobom, a także właściwa organizacja jego struktury. Im dokładniej będą sprecyzowane poszczególne czynności, tym łatwiej będzie ich przestrzegać oraz egzekwować wykonanie. Nie warto też oszczędzać czasu na systematyczne szkolenie kadry, bo z pozoru drobny błąd gość błyskawicznie dostrzeże, a może być też czasem kosztowny w skutkach i nieodwracalnie pogarszający jakość pokoju. Do najczęstszych błędów popełnianych przez niedostatecznie przeszkolony personel można zaliczyć nieumiejętny dobór środków chemicznych i nieprawidłowe ich dozowanie, pomijanie niektórych czynności oraz skupianie się na czyszczeniu tylko podstawowych elementów wyposaż [...]

Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.

Strefa prenumeratora

Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).

Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.

Prenumerata HOTELARZA to:
  • Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
  • Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl
  • (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
  • Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
  • Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
  • Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
  • Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *