W centrum Katowic otwarty został Best Western Hotel Mariacki z 46 pokojami, salą konferencyjną na 50 osób i własnym browarem. Zlokalizowany jest przy głównym deptaku miejskim w zabytkowej kamienicy, w której do lat 90. działał hotel Śląski.
W kamienicy z początku XX w. najpierw funkcjonowała piwiarnia browaru Oberschlesische Bierbrauerei, a w latach 30. otwarto tu hotel Europejski, przy którym działał też skład piwny browaru Szwede. Po II wojnie hotel zmienił nazwę na Śląski i stopniowo popadał w ruinę.
Ostatecznie został zamknięty w latach 90. W 2011 r. Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Usług Turystycznych sprzedało budynek, a otwarcie hotelu pod marką Best Western zapowiadano już na 2014 r. Obecnym właścicielem hotelu jest Henryk Kania, jeden z czołowych producentów wędlin z Pszczyny. Główną atrakcją obiektu jest Browar Mariacki, w którym ważone będą trzy własne piwa na oczach gości restauracji. •
W kamienicy z początku XX w. najpierw funkcjonowała piwiarnia browaru Oberschlesische Bierbrauerei, a w latach 30. otwarto tu hotel Europejski, przy którym działał też skład piwny browaru Szwede. Po II wojnie hotel zmienił nazwę na Śląski i stopniowo popadał w ruinę.
Ostatecznie został zamknięty w latach 90. W 2011 r. Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Usług Turystycznych sprzedało budynek, a otwarcie hotelu pod marką Best Western zapowiadano już na 2014 r. Obecnym właścicielem hotelu jest Henryk Kania, jeden z czołowych producentów wędlin z Pszczyny. Główną atrakcją obiektu jest Browar Mariacki, w którym ważone będą trzy własne piwa na oczach gości restauracji. •
Dodaj komentarz