Szefowie hotelowych kuchni zdominowali Wine & Food Noble Night

W 9. edycji Wine & Food Noble Night, jednego z najbardziej prestiżowych i najtrudniejszych konkursów kulinarnych w Polsce, triumfowali: w kategorii Danie Główne – Tomasz Dziura, z restauracji Andromeda Alfa w krakowskim hotelu Galaxy, a w kategorii Przystawka – Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we wrocławskim hotelu The Granary.



W nagrodę na obu czeka staż w restauracji Arzak (trzy gwiazdki Michelin) w San Sebastian ufundowany przez Akademię Gastronomiczną w Polsce. W konkursie Wine & Food Noble Night 12 wyłonionych w eliminacjach szefów kuchni wraz ze swoimi zespołami przygotowywało na żywo 700 porcji przystawek i dań głównych, które poddane były ocenie zaproszonych do warszawskiej hali EXPO XXI gości i profesjonalnego jury. Tomasz Dziura, który wygrał w głosowaniu gości na najlepsze danie główne, zajął też trzecie miejsce w kategorii przystawka, z kolei Łukasz Budzik – zwycięzca kategorii Przystawka, zajął drugie miejsce za danie główne. Osobna ocena należała do grona jury profesjonalnego pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego. Oceniało ono dania na zasadzie ślepej próby, czyli nie znając autorów przygotowanych potraw. Biorąc pod uwagę smaki, dobór technik i estetykę podania zdecydowali o zwycięstwie Łukasza Budzika. W nagrodę pojedzie na pięciodniowy staż w paryskiej restauracji Guy Savoy, posiadającej trzy gwiazdki Michelin. Wśród 12 finalistów Wine & Food Night znalazło się aż ośmiu szefów kuchni restauracji hotelowych, poza zwycięzcami także z restauracji Qualita w krakowskim Q Hotelu, Cucina w poznańskim kompleksie City Park Hotel & Residence, Delight Andels by Vienna House w Łodzi, Diune Hotelu w Kołobrzegu, Poziomie 511 Design Hotelu w Ogrodzieńcu k. Podzamcza i Dworu Sieraków. Janusz Fic z tej ostatniej zajął drugie miejsce w kategorii Przystawka.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *