Bracia Warner, Arystoteles Onasis czy Conrad Hilton nie potrzebowali MBA lub jakiejkolwiek szkoły, by zbudować swoje prywatne imperium. Jednak większość ludzi, aby do czegoś dojść, potrzebuje dobrej szkoły. Jedne z nich są lepsze od innych. Za bardzo dobrą uchodzi Hotelschool w Hadze.
Selekcja
Warunkiem uczęszczania do Hotelschool jest spełnienie wymagań prawnych, które – po przystąpieniu do Unii Europejskiej – są teraz znacznie prostsze. Sama selekcja jest raczej sprawdzeniem motywacji i zaangażowania do nauki oraz – co równie ważne – do dalszej kariery w branży. Uczelnia kształci głównie kadrę menedżerską dla europejskiego i światowego hotelarstwa.
Jak uczą?
Nauka w szkole oparta jest na holenderskim modelu nauczania, kładącym nacisk na samodzielność, kreatywność i zapobiegliwość. Mniej jest tu erudycznego nauczania teoretycznego. Specyfika kształcenia polega na tym, że nauczyciel jest raczej trenerem. Rozdziela zadania, a następnie wygłasza krótki wykład na temat tego zadania. Asystuje jedynie wtedy, gdy pojawi się problem. Studenci pracują samodzielnie lub w małych grupach. Ma to na celu wytworzenie w studentach tzw. entrepreneurial spirit, czyli „ducha przedsiębiorczości”.
Krok po kroku
Proces nauczania podzielony jest na trzy etapy. W pierwszym, trwającym około 18 miesięcy, naucza się właściwego w hotelarstwie nastawienia do gościa oraz współpracy z innymi pracownikami. Uczy się przyswajania wiedzy i odpowiedzialności za jej zdobywanie. Potem [...]
Selekcja
Warunkiem uczęszczania do Hotelschool jest spełnienie wymagań prawnych, które – po przystąpieniu do Unii Europejskiej – są teraz znacznie prostsze. Sama selekcja jest raczej sprawdzeniem motywacji i zaangażowania do nauki oraz – co równie ważne – do dalszej kariery w branży. Uczelnia kształci głównie kadrę menedżerską dla europejskiego i światowego hotelarstwa.
Jak uczą?
Nauka w szkole oparta jest na holenderskim modelu nauczania, kładącym nacisk na samodzielność, kreatywność i zapobiegliwość. Mniej jest tu erudycznego nauczania teoretycznego. Specyfika kształcenia polega na tym, że nauczyciel jest raczej trenerem. Rozdziela zadania, a następnie wygłasza krótki wykład na temat tego zadania. Asystuje jedynie wtedy, gdy pojawi się problem. Studenci pracują samodzielnie lub w małych grupach. Ma to na celu wytworzenie w studentach tzw. entrepreneurial spirit, czyli „ducha przedsiębiorczości”.
Krok po kroku
Proces nauczania podzielony jest na trzy etapy. W pierwszym, trwającym około 18 miesięcy, naucza się właściwego w hotelarstwie nastawienia do gościa oraz współpracy z innymi pracownikami. Uczy się przyswajania wiedzy i odpowiedzialności za jej zdobywanie. Potem [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz