SZWED A BUFET

Każda szanująca się restauracja hotelowa w Polsce częstuje gości smakołykami z tzw. szwedzkiego stołu. W samej Szwecji tymczasem nikt o szwedzkim stole nie słyszał, wszyscy wiedzą natomiast, że Skandynawia to ojczyzna bufetu. A to coś zupełnie innego. Bufet to stoły z zakąskami zastawiane według ściśle przestrzeganego wzorca i narzucające gościom określony sposób konsumpcji. Według dziennika "International Herald Tribune" nie ma na świecie lepszego stołu niż ten, jaki na święta przygotowują kucharze z gospody położonej na królewskich włościach pod Sztokholmem obok okazałego barokowego pałacu z XVII w. Posiłek serwowany jest w pięknie położonym hotelu miejskim z oknami na wyspy i szkiery okalającego Sztokholm z widokiem na taki krajobraz, że jest naprawdę niezapomnianym przeżyciem. Grand Hotel, miejsce zakwaterowania noblistów odbierających nagrody każdego 10 grudnia, czy położone naprzeciw Piwnice Królewskiej Opery, to restauracje słynące ze swoich świątecznych stołów.

Źródło: POLITYKA(2006-12-23) str.: 74


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *