Autor: Małgorzata Dankowska, Zoja Choromańska
Małgorzata Dankowska
jest Managerem,
a Zoja Choromańska – Konsultantem w TPA Horwath
Zasady klasyfikowania dla celów VAT usług restauracyjnych, świadczeń typu catering, jak również dostawa artykułów spożywczych może budzić liczne kontrowersje w świetle dwóch ostatnich nowelizacji ustawy o VAT, jak również orzeczenia Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (ETS) z 10 marca 2011 roku. Zgodnie z przepisami ustawy o VAT usługi związane z wyżywieniem opodatkowane są stawką 8-proc., podczas gdy dostawa gotowych posiłków i dań jest opodatkowana preferencyjną stawką 5-proc. Catering rodzi większe wątpliwości, jako że może potencjalnie zostać sklasyfikowany zarówno jako dostawa posiłków, jak i jako świadczenie usług. Różnica tkwi nie tylko w stawce. W przypadku usług gastronomicznych ich nabywcy pozbawieni są dodatkowo prawa do odliczenia VAT.
Gotowe dania i posiłki (5-proc.)
W celu zrozumienia różnicy pomiędzy usługami związanymi z wyżywieniem a dostawą gotowych posiłków i dań na gruncie polskich przepisów warto zajrzeć do wyjaśnień w PKWiU. Wynika z nich, że do działu gotowe posiłki i dania (PKWiU 10.85.1 z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2-proc.), zalicza się produkcję gotowych posiłków i dań, zamrożonych lub w puszkach, składających się z co najmniej dwóch składników, z wyłączeniem przypraw, które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż. Podklasa ta obejmuje gotowe posiłki i dania na bazie: mięsa, podrobów lub krwi; ryb, skorupiaków i mięczaków; warzyw; wyrobów mącznych. Z powyższego można wysnuć wniosek, że pod gotowym posiłkiem należy rozumieć produkt, który jest samodzielny i zdatny do spożycia w jego aktualnym stanie lub po obróbce termicznej.
Usług i g astronomiczne (8-proc.)
Do działalności usługowej związanej z wyżywieniem (PKWiU ex 56 z pewnymi wyłączeniami) zalicza się natomiast usługi dotyczące zapewnienia pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach, oferujące posiłki „na wynos”, z miejscami siedzącymi lub bez. Nie jest tu istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, lecz fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji. Do tego działu można zaliczyć również przygotowywanie i podawanie posiłków gościom hotelowym bez względu na to czy spożywają oni przygotowywane posiłki na miejscu, biorą je „na wynos” czy są one im dostarczane. Dział ten obejmuje działalność stałych i ruchomych placówek gastronomicznych, jak również przygotowywanie i serwowanie napojów.
Wyrok ETS – świadczenia złożone
Niekiedy trudno jednak rozróżnić czy mamy do czynienia z dostawą posiłków czy świadczeniem usługi gastronomicznej, w szczególności w przypadku cateringu. Podobne sprawy trafiły na wokandę ETS. Przed Trybunałem postawiono pytanie, czy różnego rodzaju działalność polegająca na sprzedaży gotowych dań i posiłków do spożycia na miejscu stanowi dostawę towarów czy świadczenie usług oraz czy wpływ na to mają dodatkowe el [...]
a Zoja Choromańska – Konsultantem w TPA Horwath
Zasady klasyfikowania dla celów VAT usług restauracyjnych, świadczeń typu catering, jak również dostawa artykułów spożywczych może budzić liczne kontrowersje w świetle dwóch ostatnich nowelizacji ustawy o VAT, jak również orzeczenia Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (ETS) z 10 marca 2011 roku. Zgodnie z przepisami ustawy o VAT usługi związane z wyżywieniem opodatkowane są stawką 8-proc., podczas gdy dostawa gotowych posiłków i dań jest opodatkowana preferencyjną stawką 5-proc. Catering rodzi większe wątpliwości, jako że może potencjalnie zostać sklasyfikowany zarówno jako dostawa posiłków, jak i jako świadczenie usług. Różnica tkwi nie tylko w stawce. W przypadku usług gastronomicznych ich nabywcy pozbawieni są dodatkowo prawa do odliczenia VAT.
Gotowe dania i posiłki (5-proc.)
W celu zrozumienia różnicy pomiędzy usługami związanymi z wyżywieniem a dostawą gotowych posiłków i dań na gruncie polskich przepisów warto zajrzeć do wyjaśnień w PKWiU. Wynika z nich, że do działu gotowe posiłki i dania (PKWiU 10.85.1 z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2-proc.), zalicza się produkcję gotowych posiłków i dań, zamrożonych lub w puszkach, składających się z co najmniej dwóch składników, z wyłączeniem przypraw, które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż. Podklasa ta obejmuje gotowe posiłki i dania na bazie: mięsa, podrobów lub krwi; ryb, skorupiaków i mięczaków; warzyw; wyrobów mącznych. Z powyższego można wysnuć wniosek, że pod gotowym posiłkiem należy rozumieć produkt, który jest samodzielny i zdatny do spożycia w jego aktualnym stanie lub po obróbce termicznej.
Usług i g astronomiczne (8-proc.)
Do działalności usługowej związanej z wyżywieniem (PKWiU ex 56 z pewnymi wyłączeniami) zalicza się natomiast usługi dotyczące zapewnienia pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach, oferujące posiłki „na wynos”, z miejscami siedzącymi lub bez. Nie jest tu istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, lecz fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji. Do tego działu można zaliczyć również przygotowywanie i podawanie posiłków gościom hotelowym bez względu na to czy spożywają oni przygotowywane posiłki na miejscu, biorą je „na wynos” czy są one im dostarczane. Dział ten obejmuje działalność stałych i ruchomych placówek gastronomicznych, jak również przygotowywanie i serwowanie napojów.
Wyrok ETS – świadczenia złożone
Niekiedy trudno jednak rozróżnić czy mamy do czynienia z dostawą posiłków czy świadczeniem usługi gastronomicznej, w szczególności w przypadku cateringu. Podobne sprawy trafiły na wokandę ETS. Przed Trybunałem postawiono pytanie, czy różnego rodzaju działalność polegająca na sprzedaży gotowych dań i posiłków do spożycia na miejscu stanowi dostawę towarów czy świadczenie usług oraz czy wpływ na to mają dodatkowe el [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Dodaj komentarz