Michał Zgud jest nowym szefem kuchni w hotelu andel’s Kraków. Ostatnio był szefem kuchni krakowskiej restauracji Papryczki 5. Karierę w gastronomii rozpoczynał w restauracjach w Wielkiej Brytanii i Francji. Potem zatrudnił się w Wentworth Golf Club w Virginia Water.
– Pracowałem pod okiem Leigha Digginsa, zdobywcy dwóch gwiazdek Michelin. W hotelu andel’s w Krakowie staram się też odwzorować kulturę pracy Trevora Bainesa i Stevena Pollarda, mistrzów, z którymi pracowałem na Wyspach Normandzkich – mówi Tomasz Zgud, który stworzył zupełnie nowe menu restauracji Delight w andel’sie, oparte na lokalnych, często sezonowych produktach. W menu znalazły się m.in. pierogi z gęsiną lub polskimi rakami, gazpacho na bazie polskich pomidorów malinowych czy bieszczadzka jagnięcina z Połoniny, gotowana metodą sous vide. Nowością będą też pozycje specjalne, zmieniające się co kilka tygodni. Po otwarciu menu, na pierwszej stronie goście znajdą potrawy z produktów sezonowych, np. szparagów, potem truskawek, kurek itd. – Moim celem jest też przywrócenie do życia nieco zapomnianych warzyw, jak np. pasternak – mówi Zgud.
– Pracowałem pod okiem Leigha Digginsa, zdobywcy dwóch gwiazdek Michelin. W hotelu andel’s w Krakowie staram się też odwzorować kulturę pracy Trevora Bainesa i Stevena Pollarda, mistrzów, z którymi pracowałem na Wyspach Normandzkich – mówi Tomasz Zgud, który stworzył zupełnie nowe menu restauracji Delight w andel’sie, oparte na lokalnych, często sezonowych produktach. W menu znalazły się m.in. pierogi z gęsiną lub polskimi rakami, gazpacho na bazie polskich pomidorów malinowych czy bieszczadzka jagnięcina z Połoniny, gotowana metodą sous vide. Nowością będą też pozycje specjalne, zmieniające się co kilka tygodni. Po otwarciu menu, na pierwszej stronie goście znajdą potrawy z produktów sezonowych, np. szparagów, potem truskawek, kurek itd. – Moim celem jest też przywrócenie do życia nieco zapomnianych warzyw, jak np. pasternak – mówi Zgud.
najsłabszy szef kuchni w hotelu i z jakim pracowałem. koleś nie ogarniał nic, facet z przypadku. dobrze, ze rozwiazali z nim umowe. nie potrafil zrobic glupiego sosu.