Autor: Wiktor Kołakowski
100-pokojowy hotel z restauracją w szczycie obłożenia „produkuje” ok. 700 kg prania dziennie. Bardziej opłaca mu się korzystać z zewnętrznej pralni czy wyposażyć obiekt we własną? To zależy od położenia, jego wielkkości, średniej frekwencji i dostępności usług pralniczych w okolicy.
100-pokojowy hotel z restauracją w szczycie obłożenia „produkuje” ok. 700 kg prania dziennie. Bardziej opłaca mu się korzystać z zewnętrznej pralni czy wyposażyć obiekt we własną? To zależy od położenia, jego wielkkości, średniej frekwencji i dostępności usług pralniczych w okolicy.
Jak przygotować własną pralnię
Jacek Kulawiec, Tip Top Pralnictwo
Przyjmuje się, że jedno miejsce noclegowe to około 3 kg prania. Dla przykładu 120 miejsc to przy 100-procentowym obłożeniu 360 kg prania z hotelu plus ok. 50 kg z gastronomii. Pranie hotelowe w przemysłowej pralnico-wirówce trwa ok. 50 min, gastronomiczne ok. 80 min. Chcąc wykonać pracę w ciągu ośmiu godzin, hotelarz potrzebuje maszyn pralniczych o łącznym załadunku 55 kg. Zalecałbym dwie lub trzy pralki o zróżnicowanym wsadzie, gdyż przy jednej dużej w przypadku nawet drobnej awarii mamy poważny kłopot do czasu przybycia serwisu. W opisywanym przypadku może to być jedna pralnico-wirówka o załadunku 10 kg i dwie po 22 kg. Suszarki mogą mieć mniejszy załadunek, ponieważ cykl suszenia maksymalnie trwa 30–35 min. Należy przy tym uwzględnić, iż tylko asortyment frotte suszymy na „sucho”, asortyment, który wymaga maglowania, powinien być średnio w 20–25 proc. wilgotny. Zestaw pralnico-wirówka, suszarka, magiel należy uzupełnić stołem do prasowania z wytwornicą pary i żelazkiem. Pozostaje zaopatrzyć się w wózki do mokrego prania oraz wózki koszowe do transportu brudnego oraz czystego prania i uruchamiać maszyny.
Ciężkie, mokre ręczniki
Własna pralnia to kontrola nad procesem prania, co zapewnia jego wyższą jakość, a także… dłuższą żywotność hotelowej pościeli i galanterii, gdyż pralnie zewnętrzne zazwyczaj piorą je z innymi, często bardziej zabrudzonymi rzeczami wymagającymi silniejszych środków chemicznych i wyższej temperatury. Jeśli w okolicach nie ma profesjonalnych pralni (mniejsze miasta), można nawet zacząć świadczyć usługi dla innych podmiotów, generując dodatkowe przychody dla hotelu.
Można też zorganizować minipralnię, ograniczając się do prania ręczników, które np. w hotelach posiadających basen i SPA są zawsze mokre, czyli ciężkie, a w pralni płaci się za kilogram. Z kolei korzystanie z pralni zewnętrznej to niższe koszty inwestycji (jednorazowy wydatek na urządzenia pralnicze to co najmniej kilkadziesiąt tysięcy zł), a jeśli obiekt działa w większym mieście, ma szerszy wybór usługodawców, dzięki czemu może uzyskać lepsze warunki cenowe, a także wymagać stałej gotowości do świadczenia usług i ich terminowości. –
W naszych hotelach zarówno w Warszawie jak i Krakowie korzystamy z usług pralni zewnętrznej – mówi Mariusz Kubala, dyrektor zarządzający spółki PUHIT posiadającej cztery hotele w Warszawie i trzy w Krakowie w standardzie od jednej do trzech gwiazdek. – Na obu tych rynkach wyspecjalizowane usługi pralnicze są na tyle rozwinięte, że gwarantuj [...]
100-pokojowy hotel z restauracją w szczycie obłożenia „produkuje” ok. 700 kg prania dziennie. Bardziej opłaca mu się korzystać z zewnętrznej pralni czy wyposażyć obiekt we własną? To zależy od położenia, jego wielkkości, średniej frekwencji i dostępności usług pralniczych w okolicy.
Jak przygotować własną pralnię
Jacek Kulawiec, Tip Top Pralnictwo
Przyjmuje się, że jedno miejsce noclegowe to około 3 kg prania. Dla przykładu 120 miejsc to przy 100-procentowym obłożeniu 360 kg prania z hotelu plus ok. 50 kg z gastronomii. Pranie hotelowe w przemysłowej pralnico-wirówce trwa ok. 50 min, gastronomiczne ok. 80 min. Chcąc wykonać pracę w ciągu ośmiu godzin, hotelarz potrzebuje maszyn pralniczych o łącznym załadunku 55 kg. Zalecałbym dwie lub trzy pralki o zróżnicowanym wsadzie, gdyż przy jednej dużej w przypadku nawet drobnej awarii mamy poważny kłopot do czasu przybycia serwisu. W opisywanym przypadku może to być jedna pralnico-wirówka o załadunku 10 kg i dwie po 22 kg. Suszarki mogą mieć mniejszy załadunek, ponieważ cykl suszenia maksymalnie trwa 30–35 min. Należy przy tym uwzględnić, iż tylko asortyment frotte suszymy na „sucho”, asortyment, który wymaga maglowania, powinien być średnio w 20–25 proc. wilgotny. Zestaw pralnico-wirówka, suszarka, magiel należy uzupełnić stołem do prasowania z wytwornicą pary i żelazkiem. Pozostaje zaopatrzyć się w wózki do mokrego prania oraz wózki koszowe do transportu brudnego oraz czystego prania i uruchamiać maszyny.
Ciężkie, mokre ręczniki
Własna pralnia to kontrola nad procesem prania, co zapewnia jego wyższą jakość, a także… dłuższą żywotność hotelowej pościeli i galanterii, gdyż pralnie zewnętrzne zazwyczaj piorą je z innymi, często bardziej zabrudzonymi rzeczami wymagającymi silniejszych środków chemicznych i wyższej temperatury. Jeśli w okolicach nie ma profesjonalnych pralni (mniejsze miasta), można nawet zacząć świadczyć usługi dla innych podmiotów, generując dodatkowe przychody dla hotelu.
Można też zorganizować minipralnię, ograniczając się do prania ręczników, które np. w hotelach posiadających basen i SPA są zawsze mokre, czyli ciężkie, a w pralni płaci się za kilogram. Z kolei korzystanie z pralni zewnętrznej to niższe koszty inwestycji (jednorazowy wydatek na urządzenia pralnicze to co najmniej kilkadziesiąt tysięcy zł), a jeśli obiekt działa w większym mieście, ma szerszy wybór usługodawców, dzięki czemu może uzyskać lepsze warunki cenowe, a także wymagać stałej gotowości do świadczenia usług i ich terminowości. –
W naszych hotelach zarówno w Warszawie jak i Krakowie korzystamy z usług pralni zewnętrznej – mówi Mariusz Kubala, dyrektor zarządzający spółki PUHIT posiadającej cztery hotele w Warszawie i trzy w Krakowie w standardzie od jednej do trzech gwiazdek. – Na obu tych rynkach wyspecjalizowane usługi pralnicze są na tyle rozwinięte, że gwarantuj [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Strefa prenumeratora
Wszyscy prenumeratorzy miesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Wybierz prenumeratę papierową, albo elektroniczną. Czytaj tak jak Ci wygodnie.
Prenumerata HOTELARZA to:
- Pewność, że otrzymasz wszystkie wydania miesięcznika prosto na biurko, bądź swoją pocztę e-mail
- Dostęp do pełnych zasobów portalu www.e-hotelarz.pl (w tym archiwum wydań od 2005 roku, dostępne wyłącznie dla prenumeratorów)
- Specjalne zniżki na szkolenia Akademii Hotelarza i konferencje organizowane przez „Hotelarza”
- Wszystkie dodatkowe raporty tylko dla prenumeratorów
Prenumeratę możesz zamówić:
- Telefonicznie w naszym Biurze Obsługi Klienta pod nr 22 333 88 26
- Korzystając z formularza zamówienia prenumeraty zamieszczonego TUTAJ
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Hotelarza, skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
Ciekawy artykuł o współpracy na linii PRALNIA – Hotel na stronie wsparcia dl branży pralniczej: https://polskiepralnie.pl/wspolpraca-na-lini-hotel-pralnia/
Bardzo ciekawy artykuł!