Druga edycja WorldFood Warsaw zakończona

Blisko 200 wystawców z 28 krajów, w tym ponad połowa to firmy zagraniczne, około 3,3 tys. zwiedzających z 47 państw, liczne zagraniczne delegacje, międzynarodowi i polscy dziennikarze, wiele ciekawych debat i paneli dyskusyjnych.

Tak w skrócie wyglądała II edycja WorldFood Warsaw. Targi odbyły się w dniach 14-16 kwietnia w Warszawskim Centrum Expo. WorldFood Warsaw to targi B2B skierowane do profesjonalistów z branży, służące nawiązywaniu nowych kontaktów biznesowych pomiędzy polskimi i międzynarodowymi przedsiębiorcami oraz poszerzeniu obecnych, ocenieniu zapotrzebowania rynku na produkty i usługi oraz śledzeniu globalnych trendów. To także okazja do zapoznania się z nowymi technologiami i rozwiązaniami stosowanymi w sektorze spożywczym. Podczas trzech targowych dni odbywały się prezentacje, pokazy kulinarne i degustacje. Dla uczestników targów został opracowany bogaty program merytoryczny, przygotowany we współpracy z najlepszymi praktykami z branży. Odbyło się łącznie 17 wydarzeń towarzyszących, wliczając takie panele dyskusyjne jak np. analiza rynku żywności ekologicznej w Polsce, nowoczesne techniki pracy w gastronomii, jak zagospodarować nadwyżkę polskiej żywności, nowe perspektywy eksportowe do Azji, Afryki i krajów Bliskiego Wschodu, Ameryki Północnej i Łacińskiej. II edycja WorldFood Warsaw także nowości: strefa rozmów wystawców z przedstawicielami sieci handlowych – Auchan, SPS Handel, Topaz, Organic Farma Zdrowia czy EkoWital oraz rozszerzony zakres tematyczny obejmujący sekcję Ingedients Warsaw, FoodTech Warsaw i Wine&Spirits Warsaw. Szczególną uwagę należy zwrócić na ten ostatni sektor poświęcony branży alkoholowej, który cieszył się popularnością i w pierwszej odsłonie zgromadził 17 wystawców. Przedstawiciele polskiej i zagranicznej branży rolno-spożywczej docenili rangę targów, o czym świadczy liczna obecność czołowych ekspertów, instytucji branżowych i organizacji działających na rzecz sektora. W tym między innymi przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Gospodarki, Agencji Rynku Rolnego, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Organizatorów cieszą również słowa patrona honorowego wystawy, ministra rolnictwa Marka Sawickiego, który podkreślił, że Warszawa staje się ważnym i konkurencyjnym ośrodkiem wystawienniczym w Polsce.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *